Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

10 produktów spożywczych niezbędnych w diecie przyszłej mamy

| 19.12.2006, aktualizacja: 08.03.2016 | 1
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
mama, kobieta, ciąża, odżywianie w ciąży, warzywa
Aby dziecko, które nosisz pod sercem, prawidłowo się rozwijało, potrzebuje wielu witamin i składników mineralnych, które czerpie z Twoich codziennych posiłków. Sprawdź, które produkty dostarczą wam obojgu niezbędnych składników odżywczych.

Oto 10 produktów, które są niezbędne zarówno Tobie, jak i Twojemu dziecku.
Ściągawka do wydrukowania

1. Mleko i przetwory mleczne

To najlepsze źródło wapnia - budulca kości i zębów, jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, serca i układu nerwowego. W okresie ciąży potrzeba ok. 1200-1500 mg tego pierwiastka dziennie (szklanka 3,2-proc. mleka zawiera ok. 340 mg wapnia). Nabiał dostarcza także białka oraz witamin A, D, E, K, B2 i B6.

Nasza rada: jeśli nie lubisz mleka, możesz zastąpić je jogurtami, serami, zwłaszcza żółtymi i białymi, oraz masłem. Aby dostarczyć organizmowi ok. 1200 mg wapnia, w ciągu doby należy spożyć np.: 1 jajko, 1 szklankę mleka, 1 jogurt, 1 kefir, 2 plasterki żółtego sera.

2. Mięso i wędliny

Zawierają białko, witaminy B1, PP, B12 oraz łatwo przyswajalne żelazo, cynk i inne minerały. Kobieta w ciąży powinna 2 razy dziennie jeść średnią porcję mięsa z kurczaka lub indyka, cielęciny, ewentualnie chudą wędlinę.

Nasza rada: po posiłku mięsnym trzeba napić się soku owocowego bogatego w wit. C, ponieważ ułatwia to wchłanianie żelaza i zmniejsza ryzyko anemii podczas ciąży.

3. Ryby

Mają w sobie prawie tyle samo białka, co mięso. Są dobrym źródłem wit. A i D oraz niektórych składników mineralnych (fosfor i jod). Ryby morskie (sardynka, tuńczyk, łosoś, makrela) warto jeść ze względu na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (co zapobiega nadciśnieniu), a ryby rzeczne - ponieważ zawierają dużo fosforu.

Nasza rada: ryby należy jadać 2-3 razy w tygodniu.

4. Warzywa

Dietetycy polecają kobietom w ciąży zwłaszcza:

  • warzywa kapustne - bogate w witaminę C, błonnik i kwas foliowy;
  • warzywa strączkowe (fasola, groch) - w niewielkich ilościach (są bowiem wzdymające), zawierają wartościowe białko, witaminy z grupy B oraz m.in. kwas foliowy;
  • buraczki czerwone - obfitują w kwas foliowy, niezbędny do tworzenia czerwonych krwinek, ponadto sok buraczany wypłukuje z organizmu toksyny;
  • pomidory - regulują trawienie i dostarczają wartościowych składników odżywczych i mineralnych.

Nasza rada: najlepiej, jeśli będą dodatkiem do każdego posiłku, mogą też stanowić samodzielne danie (sałatki, surówki).

5. Oleje roślinne

Oliwa z oliwek, oleje słonecznikowy czy sojowy dostarczają energii, ale przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie (ponadto są one niezbędne w procesach dojrzewania układu nerwowego dziecka). To także źródło rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K.

Nasza rada: najlepiej spożywać oliwę i oleje jako dodatek do surówek i sałatek.

6. Jaja

Białko jaj jest bardzo wartościowe, dostarcza bowiem składników odżywczych niezbędnych do budowy tkanek. Jaja zawierają ponadto żelazo (choć nie jest ono tak dobrze przyswajalne jak to z mięsa), wit. A i D oraz składniki mineralne (m.in. wapń).

Nasza rada: nie należy jeść więcej niż 3-4 jaja na tydzień, ponieważ zbyt duża ich ilość podnosi poziom cholesterolu we krwi.

7. Napoje

Przyszła mama powinna wypijać codziennie ok. 2-3 litrów płynów, ponieważ dzięki temu z jej organizmu usuwane są substancje toksyczne, a tym samym zmniejsza się ryzyko zakażenia dróg moczowych i zapaleń pęcherza moczowego. Ponadto lepiej funkcjonują układy pokarmowy i krążenia.

Nasza rada: spośród napojów najlepsze są: niegazowana woda mineralna, naturalne soki (np. z czarnej porzeczki, pomarańczy, winogron - o wysokiej zawartości witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza), herbatki owocowe (np. malinowa z dziką różą - orzeźwia i wzmacnia) i ziołowe (np. z melisy - uspokaja, poprawia trawienie).

8. Produkty zbożowe

Są podstawą zdrowej diety. Płatki, makarony, pieczywo pełnoziarniste to cenne źródła białka roślinnego, węglowodanów złożonych, błonnika, wit. z grupy B oraz składników mineralnych (oprócz wapnia!).

Nasza rada: aby poprawić trawienie - złagodzić zgagę i zaparcia - produkty zbożowe należy jeść 2-3 razy dziennie.

9. Kasze

Gryczana, jęczmienna, jaglana - są sycące, a jednocześnie dostarczają organizmowi wit. z grupy B oraz błonnika, dzięki czemu znacznie usprawniają działanie układu pokarmowego.

Nasza rada: kasza gryczana doskonale smakuje z gulaszem (np. z cielęciny), a jęczmienna to podstawa krupniku. Należy je jadać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

10. Owoce

Warto jadać owoce sezonowe - porzeczki czarne i czerwone, maliny (jedno z najlepszych źródeł kwasu foliowego, a poza tym błonnika i wit. C), jagody, jabłka (źródło wit. C i potasu; pomagają przy zaparciach). Spośród cytrusów i owoców egzotycznych polecane są zwłaszcza pomarańcze, mandarynki, kiwi i arbuzy. Z kolei banany są dość kaloryczne i sycące (czasem też łagodzą zgagę), a ponadto bogate w potas - pierwiastek niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Owoce suszone natomiast (np. rodzynki, morele, figi, śliwki) mają właściwości przeczyszczające i są dobrym źródłem błonnika, żelaza, potasu i manganu.

Nasza rada: większość owoców jest niskokaloryczna, dlatego można je jeść po każdym posiłku (ok. 5 razy dziennie); ułatwiają m.in. trawienie i wchłanianie żelaza, poprawiają kondycję organizmu.

Czytaj także:

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

monika
monika | 2014-09-02 16:41 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

ja bym jeszcze dolozyla suplementacje, sporo sie slyszy o tym ze nawet zdrowa dieta nie zapewnia wszystkich elementow. Ja jeszcze dorzucilam pregnofer DHA

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?