Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

5 zup na piątkę

| 22.04.2010, aktualizacja: 22.04.2010 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
niemowlę, zupa, pomidorowa, kuchnia dla malca, jeść
Wydają ci się mniej wartościowe niż mięsko i surówka? To błąd, bo zupa to dla malca danie numer jeden. Wybraliśmy pięć najbardziej wartościowych.
Lekkostrawne szybko zaspokajają głód, zapobiegają zaparciom i mają mnóstwo witamin – zalety zup można wyliczać jednym tchem. Chociaż zwykle namawiamy do podawania maluchom świeżych warzyw i owoców, to jednak trzeba przyznać, że są pewne ważne składniki, których zdecydowanie więcej będzie po ugotowaniu. Wysoka temperatura sprawia bowiem, że te składniki są łatwiej przyswajalne przez organizm. A oto zupy, które warto często proponować maluchom.

Pomidorowa
Zawiera likopen – naturalny barwnik nadający pomidorom czerwony kolor. Należy do karotenoidów, które „wymiatają” z organizmu szkodliwe wolne rodniki. W ten sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca, nadciśnienie, nowotwory. Te choroby często mają swój początek w dzieciństwie, warto temu zapobiec. Likopen jest lepiej przyswajalny z produktów przetworzonych, jak ketchup, zupa pomidorowa, niż ze świeżych pomidorów. Pod wpływem temperatury przekształca się w postać, która jest dużo lepiej wchłaniana z przewodu pokarmowego. W 100 g pomidorów są 3 g likopenu, w 100 ml zupy pomidorwej – 8 mg. Jeszcze lepiej przyswaja się w obecności tłuszczów, dlatego do pomidorowej dodaj łyżeczkę śmietany. Pomidory poleca się też chorowitkom i niejadkom (są bogate w witaminy z grupy B, żelazo, potas).

Wypróbuj nasz przepis:
Zupa pomidorowa (po 12. miesiącu)

Rosół
Znakomicie rozgrzewa, dlatego jest uznawany za bardzo dobry lek na przeziębienie. Szczególnie pomocny przy pierwszych objawach infekcji. W czasie gotowania z mięsa uwalnia się cysteina, która ułatwia odkrztuszanie śluzu. Rosołek dla dziecka ugotuj na mięsie, np. udku z indyka (przed gotowaniem zdejmij z niego skórę, by rosół nie był zbyt tłusty). Najbardziej wartościowy będzie po dodaniu lanych kluseczek (ze względu na dodatek żółtka bogatego w żelazo). Ucz dziecko jeść rosołek z jarzynami (marchew, pietruszka, por) i zieloną pietruszką (bogatą we wszystkie witaminy oraz składniki mineralne).
Uwaga: Jeśli dziecko jest alergikiem, nie podawaj mu rosołu do końca 2. roku; przenikają do niego uczulające białka z mięsa.

Wypróbuj nasz przepis:
Rosół (po 10. miesiącu)

Z zielonych warzyw
Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego oraz sporo żelaza. Pomagają one hemoglobinie (czyli czerwonemu barwnikowi krwi) transportować tlen oraz składniki odżywcze do każdej komórki. Zapobiegają więc anemii, częstej u dzieci, która jest jedną z przyczyn nawracających infekcji.

Wypróbuj nasz przepis:
Zupa z zielonych warzyw (po 12. miesiącu)

Marchwiowa
Polecana jako pierwsza zupka niemowlętom. Marchewka zawiera wyjątkowo dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pomaga odeprzeć ataki bakterii i wirusów, poprawia wzrok. W marchwi jest sporo witamin z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas. Zupa marchwiowa poprawia pracę przewodu pokarmowego i jest bardzo często zalecana przy biegunkach.

Wypróbuj nasz przepis:
Zupa marchwiowa (po 4. miesiącu)

Ogórkowa
Ogórki kwaszone to znakomite źródło witaminy C, bardzo ważnej dla odporności, oraz bakterii kwasu mlekowego, które również wspomagają siły obronne organizmu. Kiszone ogórki pobudzają też wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zupa ogórkowa jest bardzo polecana niejadkom oraz dzieciom po infekcji, które nie mają apetytu.

Wypróbuj nasz przepis:
Zupa ogórkowa (po 10. miesiącu)


mtj_dopisek.gif


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?