Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

7 dań z kluseczkami

| 13.05.2011, aktualizacja: 16.05.2011 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko, jedzenie
fot. Panthermedia
Które dziecko nie lubi makaronu, pierogów czy leniwych, ręka do góry. Nie widzę! No pewnie, bo kluseczki smakują wszystkim smykom. Sprawdź, jak je podać.
Pierogi z bobem - nowość dla smyka od 18. miesiąca
SKŁADNIKI:
- 200 g bobu (może być mrożony)
- 2 plasterki szynki
- pół cebuli
- łyżka siekanego koperku
- szklanka mąki
- 50 ml oliwy
- zmiażdżony ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej
- kolendra
- szklanka gorącej wody

PRZYGOTOWANIE: Ugotuj bób w osolonej wodzie, obierz, zmiksuj. Szynkę pokrój, zeszklij na oleju z posiekaną cebulą. Wymieszaj z bobem, koperkiem. Dodaj przyprawy. Mąkę przesiej z solą, zrób wgłębienie. Wlewaj powoli gorącą wodę. Zagnieć elastyczne ciasto, cienko rozwałkuj. Filiżanką wykrawaj krążki. Na każdy nałóż porcję farszu, zlep brzegi. Gotuj 5 minut od wypłynięcia. Odcedź. Oliwę i czosnek wymieszaj, polej pierogi, posyp kolendrą.

Makaron z mięskiem i warzywami - syty posiłek dla dziecka od 12.miesiąca

SKŁADNIKI:
- 100 g bardzo drobnego makaronu
- 2 ugotowane udka z indyka
- pomidor
- cebulka
- łyżka oleju
- pół łyżeczki mąki krupczatki
- zielona pietruszka

PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę obierz ze skórki, drobno pokrój, podduś na oleju z niewielką ilością wody. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój, dodaj do cebuli, chwilę duś razem. Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości wody, dodaj do warzyw, zamieszaj. Mięso oddziel od kości, przepuść przez maszynkę razem z warzywami. Dodaj pokrojoną zieloną pietruszkę. Całość duś około 5 minut. Makaron wrzuć na wrzącą wodę, ugotuj. Wyłóż na talerzyk, polej mięsnym sosem.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?