Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

7 zalet gotowców

| 07.10.2010, aktualizacja: 09.01.2014 | 1

Wystarczy odkręcić wieczko i obiadek gotowy. Takie danie ze sklepu jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale do tego zdrowe i smaczne. Po prostu idealne!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
dziecko, kuchnia, danie gotowe, deserek
fot. Panthermedia
Kiedy maluch kończy pół roczku, jego życie nabiera nowego smaku – i to dosłownie! Do mlecznego jadłospisu dziecka dołączają kolejne pyszności: marchewka, ziemniaczek, mięsko. Ale gdy malec odkrywa coraz to nowe rozkosze podniebienia, ty zastanawiasz się, co podać na stół, aby smyk jadł zdrowo i z apetytem. Samodzielne gotowanie? Tanie, ale czasochłonne i w dodatku nie masz gwarancji, że przyrządzona w domu zupka zawiera wszystkie niezbędne witaminy. Na szczęście na półkach z gotowymi daniami dla maluszków pojawia się coraz więcej produktów. Czy rzeczywiście warto je zachwalać? Okazuje się, że tak! 

1. Są przyrządzane ze sprawdzonych składników
Nad procesem przygotowania gotowych dań czuwa cały sztab specjalistów: pediatrów, dietetyków, techników żywienia. Zanim posiłek trafi do słoiczka, dokładnie sprawdza się jego surowce. Choć nie wszystkie owoce i warzywa pochodzą z typowo ekologicznych upraw (tylko te w pojemniczkach opatrzonych dopiskiem BIO), jednak wszystkie są kontrolowane, czy nie ma w nich pozostałości metali ciężkich, pestycydów i środków ochrony roślin. Gotowe dania konserwuje się, poddając je jedynie działaniu wysokiej temperatury.  

2. Mają odpowiednią konsystencję
Te dla kilkumiesięcznych bobasów są idealnie gładkie, tak aby półroczny maluch nie mógł się nimi zakrztusić. Te dla starszych niemowląt zawierają drobne grudki warzyw. Dania przeznaczone dla rocznych dzieci są pokrojone w małe kawałki. Dzięki zróżnicowanej konsystencji obiadki zachęcają dziecko do nauki gryzienia i przeżuwania. Taki trening nie tylko uczy malca samodzielnego jedzenia, ale też wspomaga prawidłowy rozwój zgryzu.

3. Nie zawierają dodatku soli i cukru
Smakują dokładnie tak jak naturalne warzywa i mięsko. Twój dzidziuś nie ma jeszcze tak wyrobionego (albo tak spaczonego) smaku jak dorosły, dlatego nieposolona zupka na pewno nie będzie mu przeszkadzać. Malutkiemu dziecku  w ogóle nie dodawaj soli do żadnych posiłków. Z kilku powodów. Pierwszy: jest ona za dużym obciążeniem dla jego nerek. Drugi: sól pogarsza przyswajanie wapnia. Trzeci: w przyszłości prowadzi do nadciśnienia. Nie dosalaj więc gotowych zupek – jest to niepotrzebne,  a wręcz może twojemu maluszkowi zaszkodzić! 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

mama
mama | 2016-12-02 17:55 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Zastanawiające jest tylko to, że jak samemu się zrobi taki słoiczek to aż przyjemnie się go wącha i je a gotowce.. No sorki... kto nie wąchał i próbował- zachęcam.
Składniki są niewiadomego pochodzenia, często z różnymi dodatkami... Domowe słoiczki również mają odpowiednie proporcje-wystarczy kupić odpowiedni słoiczek a prawidłowo zawekowane długo postoją :)

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?