Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Afrodyzjaki - sztuka przyprawiania nie tylko na Walentynki

| 13.02.2013, aktualizacja: 21.01.2015 | 0

Czy wiesz, że niektóre przyprawy, których używasz na co dzień w kuchni to afrodyzjaki? Zobacz, które z nich mogą rozpalać zmysły. Część z przypraw afrodyzjaków jest wprost stworzona dla młodej mamy!"

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
przyprawy, gotowanie, afrodyzjaki
fot. Fotolia
Przyprawy afrodyzjaki warto używać w kuchni nie tylko na walentynki, ale także na co dzień. Afrodyzjaki bowiem nie tylko poprawiają temperaturę uczuć, dodają potrawą smaku, ale też mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Ostre przyprawy afrodyzjaki takie jak chilli, imbir czy kurkuma (curry) bardzo korzystnie działają na układ odpornościowy. Przyprawy afrodyzjaki poprawiają także  ukrwienie błony śluzowej, wręcz powodują jej przekrwienie. Sprzyja to lepszemu wchłanianiu substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Nawet małe dawki przypraw afrodyzjaków warto dodawać do różnych potraw i napojów.

Zobacz także: Jedzenie na pobudzenie

Przyprawy afrodyzjaki i ich zdrowotne właściwości oraz kulinarne inspiracje:

  • Anyż  przyprawa afrodyzjak, która słynie przede wszystkim z właściwości rozgrzewających. Anyż jest szczególnie polecany karmiącym mamom, gdyż poprawia laktację. Afrodyzjak ten pomaga też przy problemach trawiennych. Anyż jest również znakomitym lekarstwem na choroby dróg oddechowych. Przyprawa ta także łagodzi kaszel. Można z niego robić napary, dodawać do wypieków: ciast, deserów, ale także do dań z mięsem i ryb.
  • Chili przyprawa afrodyzjak, która swą moc czerpie z zawartej kapsaicyny. Chilli rozgrzewa, pobudza i poprawia nastrój. Doskonała przyprawa afrodyzjak do kasz oraz dań mięsnych. Chilli doskonale komponuje się także z deserami. Na Walentynkowy wieczór polecamy duet czekolady z chilli. Filiżanka czekolady na gorąco ze szczyptą chili pobudzi zmysły i rozgrzeje dosłownie i w przenośni.
     
  • Cynamon afrodyzjak, który poprawia krążenie i rozgrzewa. Najczęściej dodaje się go do jabłek z którymi komponuje się idealnie. Na specjalne okazje takie jak walentynki polecamy pieczone jabłka z żurawiną i migdałami obficie przyprawione cynamonem. Podaj je z lodami waniliowymi i bitą śmietaną - wiemy to kaloryczna bomba, ale czasem warto grzeszyć :)
     
  • Goździki najczęściej można je spotkać jako składnik mieszanek piernikowych. Ta przyprawa afrodyzjak ma działanie przeciwbólowe, pobudzające, a także antyseptyczne. Goździki można dodawać do kompotów, pieczonych jabłek oraz pieczonego mięsa. Zaś pasjonatom eksperymentów kulinarnych  i niecodziennych połączeń smakowych polecamy gruszkową pyszność – przepyszny deser pachnący afrodyzjakami.
     
  • Imbir to niezastąpiona przyprawa przy przeziębieniach. Afrodyzjak ten poprawia także krążenie krwi, działa korzystnie na trawienie. Imbir można go dodawać do zielonej herbaty, napojów, deserów, ryżu, kasz. My zaś polecamy gorącą lemoniadę z imbirem.
     
  • Kardamon ta niezwykle aromatyczna przyprawa wzmacnia organizm, wspomaga trawienie. Kardamon jest rewelacyjnym dodatkiem do herbaty, kawy, ciast, deserów owocowych. Wystarczy  kilka ziarenek tego afrodyzjaku, by codzienna kawa nabrała niezwykłego charakteru. 
     
  • Mięta jest znana wszystkim jako doskonałe lekarstwo na trawienie. Mniej osób jednak wie, ze ta przyprawa jest także afrodyzjakiem, który pomaga przy przeziębieniach, poprawia koncentrację, wspomaga pracę mózgu. Picie naparów z mięty działa ożywczo na organizm, pobudza. Miętę można też dodawać do sałatek warzywnych, owocowych, dań mięsnych i rybnych. Zobacz przepis na: Napój z mięty.
     
  • Pieprz można go znaleźć w każdej kuchni i doskonale pasuje niemal do każdego dania. Ale czy wiesz, że ta przyprawa afrodyzjak rozgrzewa, wzmacnia, pobudza apetyt, wspomaga produkcję soków trawiennych. Nie żałuj pieprzu do potraw z mięs i kasz.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?