Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Tego nie jedz, gdy karmisz piersią: te produkty alergizują!

| 17.07.2015, aktualizacja: 21.07.2015 | 0

Karmiące mamy niepotrzebnie się głodzą, jedzą tylko ryż i marchewkę z obawy, że dziecko ma alergię. Znamy produkty, które najczęściej powodują alergię. Nie powinna ich jeść mama karmiąca piersią.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
pizza
fot. Fotolia
Do kobiecego pokarmu przenikają składniki z produktów, które je karmiąca mama. Dlatego jeśli dziecko karmione piersią ma alergię, to nie jest to alergia na pokarm mamy (taka zdarza się bardzo rzadko), tylko na produkty, które je karmiąca mama.

Jak objawia się alergia pokarmowa przy karmieniu piersią

Najczęściej objawem alergii pokarmowej u dziecka karmionego piersią są zmiany skórne o typie atopowego zapalenia skóry: charakterystyczne jest silne swędzenie: dziecko płacze, jest niespokojne, drapie się. Objawami alergii mogą też być bóle brzucha, wymioty, słabe przybywanie na wadze. Czasem w stolcu pojawia się śluz lub nitki krwi. Rzadziej występują objawy ze strony układu oddechowego: sapka, zatkany nos, katar, kaszel.
Czytaj też: 5 objawów alergii u dziecka

Czy karmiąca mama powinna być na diecie

Jeśli dziecko nie ma objawów alergii, dieta nie jest konieczna. Według najnowszych zaleceń, nie ma sensu profilaktyczne unikanie produktów, które potencjalnie powodują alergię.
- Obowiązuje zasada zdrowego rozsądku. Nie jestem zwolenniczką, by mama karmiąca piersią jadła duże ilości cytrusów i innych egzotycznych owoców: są sprowadzanie z zagranicy, często w postaci niedojrzałych owoców, spryskiwane różnymi substancjami chemicznymi po to, by nie spleśniały w trakcie podróży. Lepiej, by karmiąca mama nie jadła orzechów ziemnych (ryzyko niezauważenia pleśni wytwarzającej silnie toksyczną dla organizmu aflatoksynę) - mówi dr Grażyna Miksa, alergolog pracująca w przychodni Lux-Med.
Dieta jest konieczna, jeśli u dziecka występują objawy alergii. Najlepiej uzgodnić je z lekarzem.

Co najczęściej powoduje alergię u dziecka

Dziecko może zareagować alergię na każdy produkt, który je karmiąca mama, jednak najczęściej uczula:
  • białko krowiego mleka (karmiąca mama musi wycofać ze swojej diety mleko krowie i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery, masło, a także wszystkie produkty zawierające białka mleka,
  • gluten (białko znajdujące się w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia),
  • ryby i owoce morza,
  • cytrusy,
  • truskawki i poziomki,
  • orzechy, zwłaszcza ziemne,
  • substancje dodatkowe (konserwanty, barwniki, sztuczne aromaty) zawarte w żywności wysoko przetworzonej (mogą one powodować alergię lub nietolerancję pokarmową).
Jeśli dziecko ma alergię, najlepiej ustalić z lekarzem produkty, które trzeba wycofać z diety. Jeśli stan zdrowia dziecka poprawi się po ok. 2 tygodniach, to znaczy, że przyczyną był rzeczywiście wycofany produkt: wtedy warto dietę kontynuować. Jeśli stan zdrowia dziecka się nie poprawi, trzeba skontaktować się z lekarzem.
Na pewno jednak warto w czasie karmienia piersią trzeba unikać żywności wysoko przetworzonej, zawierającej sztuczne dodatki, barwniki, polepszacze smaku i konserwanty.

Wróć do talerza
Czytaj też: Dlaczego podajesz dziecku konserwanty
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?