Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Gdy dziecko ma alergię pokarmową...

| 11.01.2007, aktualizacja: 05.11.2015 | 2

Na pytania rodziców dotyczące diety alergicznego dziecka odpowiada dr n. med. Beata Adamczyk, pediatra alergolog.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Rozszerzanie diety niemowlaka
fot. Fotolia

Rodzice małego alergika mają mnóstwo pytań dotyczących diety dziecka. Odpowiada na nie dr n. med. Beata Adamczyk, pediatra alergolog.

Co to jest alergia pokarmowa?

To niepożądana odpowiedź organizmu na spożyte jedzenie, wywołana reakcją immunologiczną. Jeżeli przyczyną są wrodzone niedobory enzymów (np. tych rozkładających cukier mleczny), wówczas mamy do czynienia z nietolerancją pokarmową. Jest nią np. celiakia (nietolerancja glutenu występującego w ziarnach zbóż). Do najczęstszych alergenów pokarmowych należą: białko mleka krowiego i jajka kurzego, cytrusy, orzechy oraz gluten. W Polsce występuje tak zwana nadrozpoznawalność alergii pokarmowej. Oznacza to, że około 30% rodziców twierdzi, że ich dzieci przynajmniej raz w życiu miały objawy alergii. Prawda jest taka, że na dolegliwość tę cierpi tylko kilka procent dzieci.

Jakie są jej objawy?

Objawy reakcji alergicznych bywają różne i są niekiedy bardzo groźne. Dotyczą one zarówno przewodu pokarmowego, skóry, układu oddechowego i układu nerwowego. U niemowląt to: wymioty, ulewania, kolki, wzdęcia, zbyt wolne przybywanie na wadze, biegunki. Objawy ze strony układu oddechowego: sapka, kaszel, świsty w oskrzelach. U starszych dzieci: nudności, wymioty oraz bóle brzucha, biegunka. Charakterystyczny jest również świąd skóry, pieczenia jamy ustnej, obrzęk warg i gardła, wysypka. Objawy ze strony układu oddechowego to kichanie, katar, przewlekły kaszel, a nawet duszności i astma. Rzadkim, ale bardzo niebezpiecznym objawem jest wstrząs anafilaktyczny, który może wystąpić natychmiast po spożyciu alergenu. Rozpoznanie i wykrycie alergenu wywołującego u dziecka niepożądane reakcje bywa trudne. Występowaniu alergii sprzyjają uwarunkowania genetyczne, często jednak bezpośrednim powodem jest zbyt wczesne wprowadzenie do diety dziecka alergizującego składnika, np. mleka krowiego lub jego produktów. Najlepszym sposobem leczenia alergii pokarmowych jest wyeliminowanie pokarmów wywołujących niepożądane objawy. Na szczęście większość małych pacjentów wyrasta z alergii pokarmowej około drugiego, trzeciego roku życia.

Czy u noworodków mogą wystąpić objawy alergii pokarmowej?

Tak. Niektóre dzieci, nawet te, które są karmione piersią, mogą przejawiać objawy nadwrażliwości pokarmowej już w pierwszych godzinach lub dniach życia. Śladowe ilości alergenów dostają się przez łożysko i owodnię do organizmu dziecka jeszcze w życiu płodowym i mogą inicjować reakcję uczuleniową. Dawką zaś wyzwalającą są białka mleka krowiego (zawarte w mieszance mlecznej i wprowadzane do organizmu dziecka, gdy jest karmione butelką) lub alergeny pokarmowe (przedostające się z przewodu pokarmowego matki do jej gruczołów piersiowych i przenikające do organizmu dziecka karmionego naturalnie wraz z pokarmem matczynym).

Zobacz także: Alergiczne niemowlę

Czy po zjedzeniu czekolady małego alergika może boleć głowa?

Tak. Ból głowy, którego powodem jest alergia na pokarmy i substancje dodawane do żywności bardzo często zdarza się u dzieci (częściej niż u dorosłych). Najczęściej pojawia się po zjedzeniu czekolady, truskawek, poziomek, pomidorów, tuńczyka, kiszonej kapusty i serów pleśniowych.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar

krysta8
krysta8 | 2010-12-26 17:02 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Czy miód pszczeli może być alergenem? Bardzo proszę o informację.

Odpowiedz

przyszły_lekarz
przyszły_lekarz | 2007-12-10 23:32 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

u dzieci z nietolerancją glutenu NIE WOLNO mąki pszennej nawet w tak małej ilości jak panierka do kotletów!! proponuję mąkę kukurydzianą.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?