Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

10 produktów, które najczęściej uczulają niemowlę

| 07.02.2013, aktualizacja: 22.04.2014 | 6

Coraz więcej dzieci ma alergię. U niemowląt najczęściej występuje alergia pokarmowa, ponieważ ich układ pokarmowy jest nie w pełni dojrzały. Jakie produkty najczęściej powodują alergię? Na co trzeba uważać?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)
niemowlę alergia jedzenie
fot. Fotolia

Niemowlęta najczęściej mają alergię pokarmową. Przez nieszczelną błonę śluzową przewodu pokarmowego przenikają uczulające białka. Ponieważ białko znajduje się właściwie w każdym produkcie, dlatego niemal każdy produkt może uczulać. Zdarzają się więc dzieci uczulone na ziemniaki, jabłka czy marchewkę. Jednak to rzadkość. Jakie produkty najczęściej powodują alergię u niemowlęcia i małego dziecka?

Czytaj też: Czy niemowlę ma alergię pokarmową? Wiemy, jak to sprawdzić
 

1. Białko mleka krowiego

Białko mleka krowiego to najczęstszy alergen u niemowląt. Uczulone dziecko nie może pić mleka modyfikowanego, mleka krowiego, jeść produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, twarożki, sery żółte, masło.

2. Jajka (uczula zwłaszcza białko jajka)

Dziecko uczulone na jajka nie może jeść nie tylko jajek, ale też produktów, które zawierają jajka (np. makarony, ciasta).
Czytaj też: Alergia ukryta w jedzeniu

3. Ryby i owoce morza

Są dzieci, które reagują wysypką nawet na sam zapach ryb. Jeśli dziecko ma skłonności do alergii, nie podawaj mu ryb po skończeniu 6 miesięcy. Poczekaj, aż skończy rok i dopiero wtedy podaj malutki kawałek ugotowanej ryby.

4. Białko soi

Niemowlęciu nie podawaj mleka sojowego (chyba że zaleci je pediatra). Dzieci uczulone na białko mleka krowiego często uczulają się też na soję.
Uczulać też mogą inne produkty sojowe: jogurty, sery, wędliny sojowe.

5. Zboża zawierające gluten

Gluten to białko znajdujące się w pszenicy, ryżu, jęczmieniu i owsie.
Szczególnie często uczula pszenica, która zawiera dużo glutenu, oraz żyto.

6. Owoce południowe i truskawki

Najczęściej uczulają owoce południowe i egzotyczne, jak pomarańcze, mandarynki, cytryny, kiwi, melony. Z polskich owoców alergizują często truskawki, poziomki, maliny.
Uczulające owoce zacznij podawać najwcześniej, gdy dziecko skończy rok.

7. Warzywa

Warzywa stosunkowo rzadko powodują alergię. Najczęściej uczulające warzywa to: 
selery, pomidory, papryka.

8. Mięso

Najczęściej uczula cielęcina i wołowina (jeśli dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego), kurczak (jeśli dziecko jest uczulone na jajka). Jeśli dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego, nie podawaj mu w pierwszym roku życia wołowiny i cielęciny.
Jeśli ma alergię na jajka - nie podawaj mu w pierwszym roku życia mięsa kurczaka.

9. Słodycze

Najczęściej uczula kakao, czekolada, miód (ze względu na obecność w nim pyłków różnych roślin – szczególnie dużo jest ich w miodzie spadziowym.
Kakao możesz wprowadzić do diety dziecka, gdy skończy 10 miesięcy. Jeśli ma skłonność do alergii - ostrożnie podaj kakao w 2. roku życia.
 

10. Orzechy

Niemowlęciu nie podawaj orzechów. Jeśli dziecko jest uczulone, lepiej nie wprowadzać do jego diety orzechów przed skończeniem 3 lat. Szczególnie mocno uczulają orzeszki ziemne (zdarzają się wręcz reakcje wstrząsowe).

Uwaga: Układ pokarmowy dojrzewa i dlatego w 2.–3. roku życia u wielu dzieci objawy uczulenia na pokarmy znikają. U niektórych jednak będą się one utrzymywać nawet przez całe życie. Zdarza się też często, że alergia pokarmowa pojawia się dopiero w wieku dorosłym.

Czytaj też: Wstrząs anafilaktyczny - mamo alergika, przygotuj się!

 

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (6)
avatar

Gosia
Gosia | 2016-06-14 12:05 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ryż i owies zawierają gluten??? Jak mozna pisac takie głupoty

Odpowiedz

Gerwazy
Gerwazy | 2016-03-10 08:46 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Jak można wypisywać takie głupoty? Od kiedy to ryż zawiera gluten?! Owies sam w sobie też go nie ma, tylko poprzez zanieczyszczenia. Pszenica nie szkodzi ilością glutenu, ale (głównie) jego rodzajem.

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

Kami
Kami | Gerwazy | 2016-04-29 11:26 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Z ryzem sie zgodze zw autor gafe strzelił ale owies ma glutn pczytaj

Odpowiedz

Amama
Amama | 2015-07-01 12:30 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Witam. Moj synek ma wysypke na przedramieniu, udach, lydkach i policzkach dostawałem rozne maści kremy i nic odstawiam rożne podukty i wciąż jest wysypany . Alergolog powiedział ze to AZS a dermatolog MRS . Piotruś ma 1i osiem miesięcy proszę o pomoc.

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

Marysia
Marysia | Amama | 2016-04-30 18:52 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

To zwykle przebialkowanie żadne kremy nie pomogą należy ograniczyć białko zwierzęce (masło,sery,mięso,jogurty etc.)

Odpowiedz

kalina
kalina | 2013-02-11 22:47 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Córeczka nie tolerowała laktozy, miała szorstką, polakierowaną skórę na twarzy, biegunki, bóle brzuszka i żółtą ciemieniuchę, której nie można było usunąć. Zmieniliśmy mleko na nutramigen i zaczęliśmy podawać latopic. Pediatra wytłumaczył nam, że probiotyk uszczelni barierę jelitową i w przyszłości Ala zacznie tolerować laktozę. Po trzech miesiącach skóra twarzy zrobiła się gładka, ciemieniucha po którymś z kolei wyczesywaniu już się nie pojawiła. Cieszę się że objawy zniknęły i że Ala dobrze się czuje.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?