Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Alergia krzyżowa - co jeszcze może cię uczulać?

Jeśli masz uczulenie na pyłki, możesz reagować alergicznie również na owoce, warzywa albo np. na lateks. Jak to jest możliwe? To skutek działania alergii krzyżowej. Chcesz sprawdzić, jak krzyżują się alergie? Wybierz alergen, który wywołuje u ciebie objawy uczulenia i sprawdź, na co jeszcze musisz uważać.

separator
Wyślij e-mailem
Czym jest alergia krzyżowa? Wiosną, latem, a czasem także przez cały rok, alergikowi mogą dokuczać nie tylko pyłki roślin, ale również inne alergeny. Uczulona osoba może mieć gorsze samopoczucie także po zjedzeniu owoców, warzyw, orzechów czy np. małży. W okresie pylenia może szkodzić jej zjedzenie jabłka lub pomidora, choć w innych porach roku nie powodowało ono żadnych problemów. Taka reakcja alergiczna nosi nazwę alergii krzyżowej. Dochodzi do niej, ponieważ w różnych alergenach znajdują się podobne białka, które wywołują objawy alergii. I tak np. podobne białka jak w pyłkach drzew czy traw mają niektóre owoce, warzywach a czasem także inne alergeny, jak mięso czy lateks. Alergia krzyżowa to częsty problem. Z danych Polskiego Towarzystwa Alergologicznego wynika, że w Polsce ok. 30 proc. osób uczulonych na pyłki roślin reaguje krzyżowo z pokarmami, a w przypadku osób uczulonych na pyłki brzozy – aż 80 proc. W tabeli poniżej możesz wybrać alergen, który wywołuje u ciebie lub twojego dziecka objawy uczulenia i sprawdzić, na co jeszcze możecie mieć alergię. 

Newsletter rozwoju dziecka

miesiąca życia dziecka
X

Newsletter rozwoju dziecka - miesiąc po miesiącu

Zaakceptuj, aby się zapisać

X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?