Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Alergik też smacznie je

| 30.07.2008, aktualizacja: 04.08.2008 | 4

Kotleciki bez jajek. Ciasto bez mleka. Niesmaczne? Nieprawda! Takie dania też mogą być pyszne, zwłaszcza jeśli dowiesz się, jakimi zamiennikami zastępować alergizujące produkty.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
Aby zdrowo karmić małego alergika, przede wszystkim musisz wiedzieć, na co jest uczulony. Jeśli winowajcami są cytrusy, sprawa jest prosta: wystarczy ich nie podawać. Gorzej, gdy problem sprawia białko krowiego mleka, bo przecież bez mleka trudno zrobić dobre ciasto. Albo gluten obecny w czterech naszych najpopularniejszych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Przecież nie można zrobić naleśników bez mąki. A właśnie, że można! Wyjdą pyszne. Nie wierzysz? Sprawdź!

Pyszne zupy – z mięsem i bez
Dla alergika gotuj zupy z samych warzyw. Możesz oczywiście dodawać do nich mięso (gdy malec skończy 6–7 miesięcy), ale koniecznie ugotowane osobno. Wywarów z mięsa nie podawaj dziecku co najmniej do skończenia trzeciego roku życia (bo przenikają do nich uczulające białka). Jeśli chcesz, by zupy były gęstsze, nie dodawaj do nich mąki (zresztą po co?), tylko ugotuj je z większą ilością warzyw, a potem część z nich po prostu zmiksuj. Jeśli smyk nie jest uczulony na jajka, możesz zupę zagęścić żółtkiem – będzie wartościowsza.

Kotlety, pulpety – bez jajek
Jeśli chcesz zrobić mielone (albo pulpety), a dziecko jest uczulone na jajka, do mielonego mięsa dodaj kleik ryżowy, Nestlé Sinlac lub 2–3 ziemniaki. A jak usmażyć kotlet schabowy? Zamiast w jajku namocz go w mleku, a jeśli także na nie malec jest uczulony – w oleju. Gdy oprócz tego dziecko ma alergię na gluten, zamiast robić panierkę z bułki, obtocz kotlecik w zmielonych płatkach z kukurydzy lub siemienia lnianego. Kotleciki smaż na oleju rzepakowym albo oliwie.

Budyń – tylko domowy
Niezależnie od tego, na co twoje dziecko ma alergię, odradzamy kupowanie gotowego budyniu. Znacznie lepiej zrobić go w domu! Dlaczego? Do gotowych budyniów dodawane są składniki, które mogą powodować alergię lub nietolerancję (np. barwniki). Do przygotowania tego domowego używasz tylko naturalnych, sprawdzonych produktów. Budyń najlepiej zrobić z mąki ziemniaczanej. Musisz oczywiście dodać mleko, a jeśli dziecko jest na nie uczulone – mieszankę mlekozastępczą, którą malec pije. By deser był smaczniejszy i bogaty w witaminki, możesz dodać do niego świeże owoce lub sok!

Ciasta – bez mleka i masła
Są takie, do których nie dodaje się mleka, np. kruche ciasteczka, ciasto francuskie. Ale co zrobić, gdy malec nie może jeść masła i jajek? Albo mąki? Czy ciasto bez tych składników można w ogóle upiec? A jeśli nawet, to czy jest szansa, by było smaczne? Oczywiście!
Pamiętaj, że do wypieków dla alergika uczulonego na mleko nie możesz dodawać masła. Czym je zastąpić? Twardą margarynę
i masmiksy od razu skreśl ze swojej listy, bo zawierają szkodliwe tłuszcze trans. Z kolei miękka margaryna (zdrowsza, bo bez niedobrych tłuszczów) nadaje się – niestety – tylko do smarowania, bo pod wpływem wysokiej temperatury zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe zmieniają się w szkodliwe tłuszcze. Ale spokojnie. Zamiast masła do ciasta możesz po prostu dodać olej (bardzo dobrze z olejem wychodzi np. ciasto marchwiowe, zebra, piernik). Pyszny jest też biszkopt zrobiony z samych jajek i mąki. Gdy malec jest uczulony na białko jajka, możesz zamiast niego dodawać do wypieków zmiksowane banany lub olej i wodę (spajają ciasto). Jeśli natomiast ma alergię na gluten, kup specjalną mąkę bezglutenową do wyrobu ciast.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (4)
avatar

olcia2708
olcia2708 | 2012-01-14 13:51 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

a z czego zrobic dziecku zupę jeśli uczula marchew dynia ziemniak brokuł, kukurydza, ryż, mleko i jajka i ma uczulenie na gluten?pisac te mądrości to łatwo, tylko gorzej to wygląda w praktyce

Odpowiedz

a
a | 2011-05-24 07:39 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

nie raz próbowałam zrobić ciasto na oleju. czy osoba pisząca ten artykuł próbowała? to jest bzdura, połowa mojej rodziny bawiła się w przepisy na oleju i zawsze wychodzi to samo: ciasto, ktore mozna młotkiem rozbijać. najpierw sprawdzajcie w praktyce a potem piszcie.

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

Anonim
Anonim | a | 2011-09-14 12:40 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ja zebrę robię tylko z olejem i jest odpowiednio pulchna i wilgotna. Zawsze:)

Odpowiedz

Anonim
Anonim | a | 2012-01-12 18:11 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ja robię ciasto na oleju, do którego można dodawać owoce i zawsze wychodzi pyszne i wilgotne.. i nie trzeba go młotkiem rozbijać;)

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?