Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Alfabet zimowych smaków

| 01.02.2010, aktualizacja: 01.02.2010 | 0

Gdy jest chłodno, chce się jeść. Zwłaszcza dania pachnące aromatycznymi przyprawami. Tej zimy twój maluch może poznać nowe smaki i zapachy.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
owoce, kuchnia dla malca
Jeśli do zwyczajnych potraw dodasz odrobinę przypraw, orzechów, suszonych lub świeżych owoców, dania staną się oryginalne i niezwykłe. Lubisz ziemniaki zapiekane w śmietance? Zmień je w wykwintną potrawę, wzbogacając listę składników o odrobinę gałki muszkatołowej. Ryba straci nieprzyjemny zapach, gdy skropisz ją sokiem z pomarańczy. Jest tylko jedna zasada – przypraw używaj zawsze z umiarem!

A jak awokado
Już w starożytności uważano je za pokarm bogów i przypisywano czarodziejską moc. Zawiera sporo cennych nienasyconych tłuszczów omega-3, daje dużo energii. Ciemnozielona lśniąca skórka skrywa miąższ o lekko orzechowym smaku i jedwabistej konsystencji. Pokrojone możesz dodawać do sałatek albo kłaść na kanapce (skropić cytryną i leciutko posolić solą morską). Awokado nadaje się do jedzenia, gdy jest miękkie – twarde musi poleżeć, by dojrzeć.
Dla kogo: dzieci powyżej roku.

B jak banany
Są popularnym zimowym owocem, bo dostarczają mnóstwa energii. Można z nich przygotować doskonały deser, np. przekrojonego na pół i podduszonego na maśle banana polej roztopioną czekoladą (dla trzylatka).
Dla kogo: niemowlęta od 5. miesiąca (w przetworach), od 10. miesiąca (jako surowy owoc).

C jak cytryny
Niezastąpione do przyprawiania sałatek, marynat do mięsa i ryb, kremów, ciast, napojów. Zimą lepiej smakuje herbata z cytryną. Dziecku możesz przygotować ciepłą lemoniadę.
Dla kogo: dzieci od 11–12. miesiąca (jako dodatek do potraw).

F jak figi
Kojarzą się z Bożym Narodzeniem, bo wchodzą w skład bakalii. Dodaje się je do keksu, a także (po namoczeniu) do sałatek owocowych. Na pyszną kolację nadają się doskonale świeże figi (połówki) zapiekane (10 minut) z serkiem kozim. Możesz je owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej.
Dla kogo: dzieci od 4. roku (surowe), od 5. roku (całe suszone figi).

G jak gałka muszkatołowa
Pasztet bez niej się nie liczy. Oprócz cynamonu i goździków wchodzi w skład przyprawy do piernika. Należy ścierać ją na drobnej metalowej tarce i używać zaledwie parę szczypt.
Dla kogo: dzieci od 2. roku (odrobina gałki w potrawach).

I jak imbir
Ma korzenny, nieco cytrynowy, a zarazem pikantny smak i aromat. Wchodzi w skład mieszanki do piernika, odrobinę można dodać do pasztetu. Świeży, ożywia smak potraw z ryb, sosów oraz sałatek owocowych.
Dla kogo: dzieci od 2. roku (w potrawach).

K jak kminek
Niezbędny do dań z kwaszonej kapusty, pasuje do zupy ogórkowej. Podkreśla smak duszonych mięs, paluszków z kruchego (francuskiego) ciasta.
Dla kogo: dzieci od 2. roku (mielony), od 3. roku (całe nasionka).

L jak liczi
Inaczej śliwka chińska. Pod kruchą kolczastą skórką (trzeba zdjąć ją palcami) jest jadalny słodki, soczysty miąższ. Polecamy je na surowo.
Dla kogo: dzieci od 3–4. roku.

O jak orzechy
Włoskie, laskowe, nerkowce oraz migdały w polskiej tradycji są symbolem szczęścia, a ich obecność na wigilijnym stole przynosi pomyślność całemu domowi. Zawierają cenne tłuszcze, dają uczucie sytości. Mielone lub krojone dodaj do keksu, tortów, sałatek (selerowej), całe do mięs (kurczaka), ryb (karp w płatkach migdałów), warzyw na ciepło (tarta ze szpinakiem i płatkami migdałowymi).
Dla kogo: dzieci po 2. roku (mielone), powyżej 3. roku (całe).
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?