Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Babka ponczowa

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(3)
separator
ciasto, babka, baba, owoce, bita śmietana, maliny, deser
fot. silver chopsticks - Fotolia.com

Babka ponczowa - składniki

– 400 g mąki,
– 60 g cukru,
– ok. 175 ml mleka,
– 5 dag drożdży,
– 100 g masła,
– 150 ml soku pomarańczowego,
– 3 jajka,
– 150 g cukru do soku,
– 70 dag truskawek,
– bita śmietana.

Babka ponczowa - sposób przygotowania

Formę natłuść masłem. Wymieszaj mąkę z cukrem. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i letnim mlekiem, postaw do wyrośnięcia. Wlej rozczyn do mąki, dodaj masło, jajka, cukier. Wyrób ciasto i od razu przełóż do formy. Przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę. Nagrzej piekarnik do 180°C. Gdy ciasto podwoi objętość, piecz ok. 30 min na złoty kolor. Poczekaj, aż wystygnie.
Sok gotuj z cukrem 5 min. Ponakłuwaj babkę, wyjmij z blachy, obróć spodem do góry. Wielokrotnie skrapiaj syropem, lejąc go za każdym razem tylko tyle, by od razu spływał do dziurek. Ozdób truskawkami i śmietaną.


źródło: edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?