Baby online.pl
 
 
Rozwiń menu

Badania krwi w ciąży - normy

| 22.03.2013 | 4
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(7)
16444195.jpg
fot. Edipresse
Choć mało przyjemne, badania krwi w ciąży są konieczne po to, by dowiedzieć się, co dzieje się w organizmie przyszłej mamy. Sprawdź, jak interpretować wyniki morfologii w ciąży.
Podpowiadamy, jakie wyniki badań w ciąży powinny cię zaniepokoić i co oznaczają tajemnicze skróty na karcie badań.

Powinnaś zrobić morfologię przy pierwszej wizycie, a potem co 2 miesiące. To badanie dostarcza dużo informacji o funkcjonowaniu całego organizmu. Ukazuje mechanizmy obronne, które uaktywniają się podczas walki z chorobami. Pozwala też m.in. wykryć początki anemii i jej prawdopodobne przyczyny (niedobór żelaza, witamin z grupy B, kwasu foliowego). Analizując wynik, lekarz zwraca uwagę na poziom hemoglobiny, który nie powinien być niższy niż 11 g/dl, liczbę erytrocytów (w niedokrwistości – maleje), a także na liczbę leukocytów (wzrost może świadczyć o infekcji). Ważne są również płytki krwi – ich niedobór nazywamy małopłytkowością. W niektórych sytuacjach wymaga ona leczenia.

Sprawdź wyniki morfologii krwi w ciąży

Pojedyncze wyniki poniżej normy nie powinny cię martwić – mogą być typowe dla twojego organizmu. Lekarz ocenia całą morfologię, biorąc pod uwagę wiek ciąży i wcześniejsze badania. Dowiedz się, jakie powinny być prawidłowe wyniki morfologii krwi.

• Hemoglobina (Hb, HGB) – 11,5-13,5 g/dl
Wynik poniżej normy najczęściej wskazuje na niedokrwistość (anemię), spowodowaną zbyt małą ilością żelaza.

• Erytrocyty, krwinki czerwone (E, RBC) – 3,5-4,5 mln/mikrolitr
Okresowe obniżenie ich ilości jest w ciąży fizjologiczne. Wartość poniżej normy może wynikać z utraty krwi, niedoboru witaminy B12, kwasu foliowego, żelaza.

• Leukocyty, krwinki białe (L, WBC) – 10-15 tys./mikrolitr
W czasie ciąży jest ich więcej. Wynik ponad normę towarzyszy infekcjom, uszkodzeniom tkanek, a poniżej jej – chorobom hematologicznym.

• Płytki krwi, trombocyty (PLT) – 100-300 tys./mikrolitr
Ich ilość musi być kontrolowana przez całą ciążę, bo płytki krwi odgrywają podstawową rolę w krzepliwości krwi.

• Hematokryt, gęstość krwi (Ht) – 37-52%
Zależy od ilości wszystkich elementów morfologicznych krwi. Niższa wartość występuje przy niedokrwistości, a wyższa podczas stanów odwodnienia.

• Glukoza 70-105 mg%
Przez całą ciążę powinna utrzymywać się w ściśle określonych granicach. Wynik powyżej normy wskazuje na zagrożenie cukrzycą, poniżej – na dietę niskowęglowodanową.

• Żelazo całkowite 60-150 mikrogram/dl
Wartość poniżej normy to jedna z najczęstszych przyczyn niedokrwistości, ponieważ żelazo jest podstawowym składnikiem hemoglobiny.

Poziom glukozy

Hormony ciążowe pojawiające się w organizmie kobiety podnoszą poziom glukozy we krwi. Wówczas, przy tej samej diecie, podwyższa się ilość cukru we krwi (cukier może pojawić się także w moczu), niekiedy do niebezpiecznego poziomu. Zwykle dzieje się to w drugiej połowie ciąży. Żeby wykryć ten stan, u każdej kobiety sprawdza się reakcję organizmu po wypiciu 50 g glukozy – tzw. test GTT, czyli przesiewowy test obciążenia glukozą.

Powinnaś go wykonać między 24. a 28. tygodniem. Polega on na badaniu stężenia glukozy we krwi na czczo, drugie oznaczenie wykonuje się godzinę po wypiciu szklanki wody z rozpuszczonymi 50 g glukozy. Nieprawidłowe wyniki (na czczo – powyżej 105 mg%, w godzinę po obciążeniu 50 g glukozy – powyżej 140 mg%) mogą świadczyć o cukrzycy ciężarnych. W celu jej potwierdzenia lekarz zleca zazwyczaj wykonanie jeszcze jednego testu obciążenia 75 g glukozy. Gdy wynik jest powyżej 140 mg% , robi się test z wyższą dawką glukozy – 75 g (OGTT). Badanie to wykonuje się pomiędzy 24. a 27. tygodniem ciąży. Cukrzyca ciężarnych to choroba, która dotyczy ok. 3% kobiet.

Jakie badania są najważniejsze w ciąży - wyjaśnia ginekolog:



separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (4)
avatar

mati
mati | 2009-05-27 09:30 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Witam! Właśnie odebrałem wyniki krwi żony, która jest w 21 tygodniu ciąży. Może mógłby mi je ktoś pomóc zinterpretować?? Będę niezmiernie wdzięczny:
WBC 10,6
NEUT 8
NEUT% 75,1 %
LYMPH 2
LYMPH% 19%
MID 0,6
MID % 5,9 %
RBC 3,82
HGB 11,4
HCT 34,4

Odpowiedz

paula
paula | 2009-04-07 12:32 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

jestem w ciazy, jest to moja 4 ciaza bedzie tez 4 cesarka (podwojna macica, dwie szyjki). przebywam w irlandii jezdze na wizyty do szpitala w belfascie tj poltorej godziny od domu gdyz w tutejszym szpitalu boja sie zrobic mi 4 cesarke ze wzgledu na plytki. w tej chwili spadly do 62tys. wiem ze przy takiej ilosci cesarka bedzie wykonana przy ogolnym uspieniu mnie a co za tym idzie dziecka-czy to grozne dla malenstwa? plytki ogolnie d pierwszej ciazy mialam w granicach 130-80 tys. jednak pierwszy raz sa tak niskie. ciezko mi zrozumiec po angielsku wszystko co mowi lekarz. czym rozni sie maloplytkowosc od hemofili. czy grozi mi hemofilia? moze martwie sie na zapas? mam 26lat czuje sie na zdrowa tylko troszke czesciej jestem zmeczona. termin mam na 25 maj. martwie sie.

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

Anonim
Anonim | paula | 2011-08-21 13:02 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Hemofilie (łac. haemophilia, z gr. αἷμα = "krew" + φιλíα = "kochać"[1]) – grupa trzech uwarunkowanych genetycznie skaz krwotocznych, których objawy wynikają z niedoborów czynników krzepnięcia: VIII (hemofilia A), IX (hemofilia B) lub XI (hemofilia C). Hemofilia typu A i B głównie dotyczy mężczyzn, typ C - zarówno kobiet i mężczyzn.

Małopłytkowość (łac. thrombocytopenia) – objaw chorobowy polegający na niedoborze płytek krwi.

Przyjmuje się, że 30 000 płytek/μl wystarcza do utrzymania prawidłowej homeostazy[potrzebne źródło] (przy normie od 200 000/μl do 300 000/μl).

Nie ma bezpośredniej zależności między ilością płytek krwi a nasileniem krwawień. Jeżeli ich ilość nie spada poniżej 30 000/μl, a występuje jawna skaza krwotoczna, należy poszukiwać dodatkowych przyczyn krwawień. Jednocześnie małopłytkowość jest najczęstszą ze skaz krwotocznych.

Odpowiedz

Ewela
Ewela | 2008-08-21 18:24 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Mam pytanie...Jestem w trzeciej ciąży natomiast zupełnie inaczej przechodze niż córkami...przez trzy tygodnie przytyłam 3 kg. czy to jest normalne?Lekarz twierdzi e jest wszystko ok.a jestem w 9 tygodniu na początku plamiłam i biore Duphaston..Brzuch mam jakbym była przynajmniej w czwartym miesiącu...Czy to jest prawda że z trzecim dzieckiem inaczej sie przechodzi?

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?