Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Bakaliowo-korzenne słodkości

| 28.11.2011, aktualizacja: 28.11.2011 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
TDZ_jedzenie_grudzien2011_03.jpg
fot. Łukasz Zandecki, stylizajca: Maria Szkop
Cynamon, goździki, wanilia… Te aromaty nieodmiennie kojarzą się ze świętami. Do kompletu są jeszcze bakalie. I orzechy. Smacznego!
Przygotowania do świąt można zacząć na długo przed godziną zero, czyli 24 grudnia. Oczekiwanie na  ten radosny czas skróci pieczenia pierniczków, cynamonowych ciasteczek czy innych smakowitości. Świąteczne smaki i aromaty mogą unosić się w kuchni niemal przez cały grudzień. Dzieci, już dwuletnie maluszki, chętnie pomogą w przygotowywaniu świątecznych łakoci. Dla każdego znajdzie się odpowiedzialne zadanie – począwszy od zagniatania ciasta po zdobienie ciasteczek.

Bakalie i przyprawy korzenne mogą być składnikiem nie tylko słodyczy – doskonale wzbogacają smak zup oraz innych potraw. Przyprawy mają poza tym właściwości rozgrzewające, chronią przed przeziębieniem, a nawet skutecznie pomagają zwalczyć z infekcję.

Ciasteczka korzenne
(od 2. roku)
Składniki:
- szklanka mąki gryczanej
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki sody
- po łyżeczce cynamonu, imbiru, kardamonu
- 8 łyżek miodu
- 2 żółtka
- kostka masła (200 g)
- szczypta soli
- trochę zimnej wody
Wykonanie:
Posiekaj na stolnicy mąkę z masłem i odrobiną soli, dodaj pozostałe składniki, a na końcu tyle wody, by podczas łączenia składników ciasto się zlepiło (nie należy go mocno wyrabiać). Ciasto odstaw do lodówki na około 20 minut. Rozwałkuj i wykrawaj foremkami różne kształty ciasteczek. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 7–10 minut (sprawdzaje jednak, by ciasteczka się nie przypaliły).

Kasza jaglana ze śliwkami (od 1. roku)
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki suszonych śliwek (niesiarkowanych)
- 1/2 małej łyżeczki zmielonych nasion anyżku lub cynamonu
- szczypta soli
- łyżeczka masła l łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
Wykonanie:
Kaszę upraż i zalej gorącą wodą. Gotuj pół godziny z umytymi i drobno pokrojonymi śliwkami, anyżkiem lub cynamonem. Dodaj szczyptę soli (oraz trochę wody, jeśli kasza jest za gęsta). Na koniec gotowania dodaj masło, a po ugotowaniu zmielone siemię lniane.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?