Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Encyklopedia żywienia dziecka

A B C D F G J K M O P R S T W Z Wszystkie

Bakłażan

Bakłażan nazywany jest także oberżyną. Ma mało kalorii i - podobnie jak inne warzywa z rodziny dyniowatych - nie kumuluje azotanów ani innych związków chemicznych. Jest to łagodne warzywo dla dzieci po 1. roku życia.

Bakłażan dla dzieci - od kiedy podawać?

W diecie dziecka bakłażan może pojawić się po 12. miesiącu życia. Bakłażana nigdy nie podajemy dziecku na surowo - najpierw trzeba go udusić lub ugotować.

Wartości odżywcze bakłażana

Bakłażan to bogate źródło soli mineralnych (potasu, wapnia, żelaza). Dla dzieci istotna jest zwłaszcza zawartość wapnia - ważnego budulca zębów i kości. Bakłażan zawiera również witaminę E, B1, B2, PP i C, karoten. Odkwasza organizm. Niedojrzałe bakłażany zawierają solaninę – szkodliwą substancją, dlatego można go spożywać dopiero po ugotowaniu lub w postaci duszonej.

Jak podawać dziecku bakłażana

W postaci duszonej - może być np. składnikiem francuskiej potrawy ratatouille - mieszanki duszonych warzyw z ziołami (pomidory, papryka, cukinia). Jest też dobrym  składnikiem rozmaitych zapiekanek, doskonale komponuje się z ziemniakami i sosem pomidorowym. Pamiętaj! Dzieciom nie podaje się smażonych bakłażanów.

Zobacz też:
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?