Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Bałwankowa rodzina

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(0)
separator
fot. Fotolia

Bałwankowa rodzina - składniki

  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 180 ml maślanki
  • 2 jajka
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
Pasta cukrowa:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • białko
  • łyżka wody

Bałwankowa rodzina - sposób przygotowania

Masło roztop, przestudź. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową. W dzbanku wymieszaj maślankę z jajkami. Wlej do miski z mąką, dodaj masło. Wymieszaj. Ciasto przekładaj do wysmarowanych masłem foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 15 minut. Zrób lukier: do miski wsyp cukier, dodaj białko i wodę. Zmiksuj. Polej ciastka, gdy przestygną. Z reszty lukru zagnieć masę, podsypując stolnicę cukrem. Zrób bałwankom brzuszki i główki.
Nasza rada: Do ozdobienia bałwanków możesz użyć gotowych lukrów.  Kupisz je w sklepach dla cukierników lub przez Internet.
Uwaga: jajko, z którego weźmiesz białko do lukru, wyszoruj szczoteczką i sparz wrzątkiem. Dopiero potem je rozbij.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?