Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy karmiąca mama może jeść banany?

| 30.06.2015, aktualizacja: 02.07.2015 | 0

Potas, magnez i mnóstwo witamin - banany są jednymi z najbardziej wartościowych owoców. Ale są też słodkie i mają sporo kalorii. Czy w takim razie mogą je jeść mamy karmiące piersią?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Banany
fot. Fotolia
Właściwości odżywcze i zdrowotne bananów są doceniane od tysięcy lat. To jedne z najbardziej wartościowych owoców. Kupowane w Polsce banany są sprowadzane z Afryki, Azji i Ameryki. Są dostępne przez cały rok, jednak najlepiej je kupować jesienią i zimą, gdy mało jest polskich owoców.
Dostępne w Polsce owoce są zrywane zielone, dlatego są mniej wartościowe niż gdyby dojrzały na słońcu. Dojrzewają w trakcie transportu lub w dojrzewalniach. Są też spryskiwane środkami chemicznymi, żeby nie zepsuły się w trakcie transportu.

Co dobrego jest w bananach

Banany to wyjątkowo wartościowe owoce. Zawierają wszystkie najważniejsze witaminy: A, C, E, K, z grupy B, a poza tym potas (obniża ciśnienie, wspomaga pracę serca), magnez (jest ważny dla układu nerwowego), fosfor i wapń (niezbędny dla kości).
Bardzo ważnym składnikiem bananów jest potas, który obniża ciśnienie, reguluje rytm pracy serca. Banany mają nawet więcej potasu niż pomidory. Niedobory potasu powodują zmęczenie, zawroty głowy.
Banany są też bardzo dobre na żołądek, leczą biegunki. Ze względu na dużą zawartość pektyn banany przyczyniają się też do obniżenia poziomu cholesterolu.
Czytaj też: Przepisy z bananami

Banany dla karmiącej mamy

Kobieta karmiąca piersią może jeść banany - ze względu na ich właściwości zdrowotne i odżywcze, tak potrzebne w okresie karmienia piersią. Szczególnie warto je jeść zimą i wczesną wiosną, gdy nie ma polskich owoców.
Ponieważ zawierają sporo cukru, lepiej nie jeść więcej niż jednego banana dziennie.

Jak jeść banany

Zanim banany trafią na sklepu, są pryskane konserwantami, żeby nie zepsuły się w trakcie transportu.
Dlatego przed jedzeniem dobrze jest dokładnie umyć. Nie jest konieczne odcinanie końcówki banana: to mit, że mogą się tam znajdować lamblie.

Co z bananów

Najlepiej jeść je na surowo. Można je też jednak dodawać do koktajli mlecznych, sałatek, surówek, można też zrobić z bananów ciasto (dzięki temu dodaje się do niego mniej cukru).

Wróć do talerza
Czytaj też: Czy jeść ananasy w czasie karmienia piersią?
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?