Baby online.pl
 
 
Rozwiń menu

Przepis na zupę z buraczkami i fasolką

| 25.06.2014, aktualizacja: 07.10.2015 | 0

Zupa z buraczków z fasolką to świetny pomysł Moniki Mrozowskiej na wartościowy obiad bogaty w żelazo i kwas foliowy.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)

Zobacz inne z serii Dania bogate w żelazo - przepisy Moniki Mrozowskiej (5):

Zupa z buraczków z fasolką to świetny pomysł Moniki Mrozowskiej na wartościowy obiad bogaty w żelazo i kwas foliowy.

Jakie właściwości mają buraki?

Buraki są skarbnicą minerałów i witamin. Znajdziemy w nich: potas, wapń, żelazo, magnez, kobalt, witaminy A, B, C i B1, a także kwas foliowy. Buraki ze względu na obecność kobaltu są niezbędne w leczeniu anemii, ponieważ biorą udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Najbardziej wartościowe są buraki surowe, a także sok burakowy, dlatego warto, żeby przyszłe mamy pamiętały o ich spożywaniu.

Dlaczego kobiety w ciąży powinny jeść fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego jest cennym produktem zalecanym dla kobiet w ciąży, a także osobom z niedoborem żelaza. Więcej kwasu foliowego i witaminy A znajduje się w fasolce zielonej, niż żółtej.

Zobacz, jak przygotować zupę z buraczków i fasolki:


Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?