Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Torcik grysikowy

Dla dziecka od 4. roku życia

do 30 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
torcik, tort, grysik
fot. Katarzyna Jankowska

Torcik grysikowy - składniki

  • 500 ml mleka ryżowego lub z komosy ryżowej (quinoa)
  • 40 g wegańskiej margaryny lub masła klarowanego
  • 30 ml syropu roślinnego lub 25 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 100 g kaszy manny orkiszowej 
na spód:
  • 200 g daktyli suszonych bez pestek 
  • 1 łyżka mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju lnianego 
  • 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego 
  • około 25 g poppingu z amarantusa lub bezglutenowych płatków owsianych
dodatkowo:
  • 500 ml galaretki cytrynowej na żelatynie lub 500 ml galaretki owocowej na agarze 
  • 250 g świeżych borówek

Torcik grysikowy - sposób przygotowania

Przygotuj galaretkę cytrynową według przepisu na opakowaniu.
Umyj i osusz borówki. 
Przygotuj spód do ciasta: daktyle zalewamy mlekiem roślinnym i olejem, przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem, dodajemy melasę z chleba świętojańskiego i popping z amarantusa, wgniatamy popping w masę, w razie konieczności dodajemy łyżkę mleka lub wody (masa musi być zwarta, raczej sucha).
Na spód formy do ciasta wyłóż przyszykowaną masę daktylową, dokładnie wyrównaj jej powierzchnię, włóż do lodówki na czas przygotowywania kaszy manny.
Mleko wlej do małego garnka, dodaj tłuszcz, syrop roślinny i zagotuj.
Do gotującego się mleka wlej ekstrakt waniliowy i stopniowo, powoli, wsyp kaszę mannę, stale mieszaj, aby nie powstały grudki, gotuj aż do uzyskania gęstej konsystencji (około 2 minut). Jeśli podczas gotowania powstaną grudki, jeszcze ciepłą kaszę blenduj przez chwilę na gładki krem.
Ciepłą kaszę mannę wylej na schłodzony w tortownicy spód. Ciasto włóż ponownie do lodówki i pozostaw do całkowitego schłodzenia na godzinę.
Na zastygniętą kaszę mannę wyłóż przygotowane borówki, zalej je już schłodzoną i gęstniejącą galaretką, ponownie umieść ciasto w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Gotowe, zimne ciasto wyciągnij z lodówki. Krój na porcje na krótko przed podaniem, najlepiej na drugi dzień.
 
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje". Książkę można zamówić w saloniku Edipresse.

Zobacz również inne przepisy idealne na podwieczorek
Polecamy: Kasza manna z jabłuszkiem i bananem
 

Torcik grysikowy - dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika



źródło: Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?