Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Bezglutenowy chleb ryżowy z ziarnami

Dla dziecka od 2. roku życia

do 80 min.
średni
Oceń :
(5)
separator
chleb, pieczywo, bezglutenowy, bez glutenu,
fot. Fotolia

Bezglutenowy chleb ryżowy z ziarnami - składniki

  • 3/4 szkl. ryżu pełnoziarnistego
  • 3/4 szkl. mąki ryżowej
  • 3/4 szkl. drobnych płatków owsianych
  • łyżeczka soli
  • 1/3 szkl. ziaren słonecznika
  • 1/5 szkl. siemienia lnianego
  • duża dojrzała twarda gruszka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego, maślanki lub mleka

Bezglutenowy chleb ryżowy z ziarnami - sposób przygotowania

Ryż opłucz i gotuj w dużej ilości wrzącej wody przez 15–20 minut. Odsącz i lekko schłódź. Gruszkę umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Jajka umyj, a potem ubij. Podgrzej piekarnik do temp. 200°C. Połącz wszystkie składniki w dużej misce i przełóż do podłużnej formy wysmarowanej olejem. Piecz ok. 40 minut, aż masa urośnie i lekko się zarumieni. Schłodzony chleb podawaj krojony w cienkie kromki.

Bezglutenowy chleb ryżowy z ziarnami - dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?