Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Bezglutenowy chlebek

Dla dziecka od 7. miesiąca życia

do 130 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
chleb, pieczywo, kanapka
fot. © Africa Studio - Fotolia.com

Bezglutenowy chlebek - składniki

  • 2 szklanki skrobi pszennej,
  • sól, kminek,
  • 1/2 paczki drożdży (50 g),
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 jajo.

Bezglutenowy chlebek - sposób przygotowania

Ziemniak obierz, ugotuj i przetrzyj. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 4 łyżeczki skrobi, rozprowadź odrobiną letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Skrobię wsyp do miski. Dodaj ziemniaki, kminek, sól, wlej mleko i drożdże. Wyrób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia, aż dwa razy zwiększy objętość. Ciasto w wysmarowanej masłem formie odstaw do wyrośnięcia. Roztrzep jajo z małą ilością wody, posmaruj ciasto po wierzchu rozmąconym jajem i piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu przechowuj chleb w pojemniku.

Polecamy - żurek w chlebie - przepis

Bezglutenowy chlebek - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?