Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Szparagi z zielonym sosem

Dla dziecka od 4. roku życia

do 20 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
szparagi, sos, warzywa
fot. StefanieB. - Fotolia.com

Szparagi z zielonym sosem - składniki

  • 3 pęczki białych szparagów
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sos pesto
  • ewentualnie sos winegret

Szparagi z zielonym sosem - sposób przygotowania

Trzy pęczki białych dość grubych szparagów obierz i odetnij końce. Z łykowatych skórek ugotuj wywar i przecedź go. Do leciutko osolonego wywaru włóż szparagi i ugotuj (muszą być miękkie, lecz nie rozgotowane). Dwie łyżki uprażonych na patelni orzeszków piniowych, pół pęczka posiekanej natki i dwa pokrojone ząbki czosnku włóż do miksera, dodaj 100 ml oliwy i zmiksuj. Gorące szparagi ułóż na talerzach i polej delikatnie sosem pesto.
Nasza rada: Szparagi możesz podać też na zimno, polewając je winegretem (z sokiem z cytryny, a nie octem).


źródło: edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?