Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Biszkopt z malinami

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(5)
separator
ciasto, biszkopt, ciasto z owocami, ciasto z malinami, maliny
fot. fotolia

Biszkopt z malinami - składniki

Ciasto:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • odrobina drobniutko posiekanej wanilii (niekoniecznie).
Mus:
  • czubata szklanka mrożonych malin,
  • łyżka cukru.

Biszkopt z malinami - sposób przygotowania

Maliny opłucz zimną przegotowaną wodą, posyp cukrem, rozmroź i przetrzyj przez plastikowe sitko. Z białek ubij sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj do niej powoli cukier i wanilię. Ubijaj jeszcze kolejne 10 minut, aż piana stanie się szklista. Połącz ją z żółtkami, dosyp powoli mąkę. Przełóż ciasto do grubo nasmarowanej masłem tortownicy i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz, aż biszkopt stanie się złocisty, a wbity w niego patyczek będzie suchy. Ciasto podaj maluchowi z musem malinowym (zagotuj maliny z cukrem na wolnym ogniu) lub posmaruj ciasto twarożkiem i ułóż na nim owoce.
Nasza rada: Przygotowując biszkopt, nie mieszaj energicznie piany z żółtkami.

Biszkopt z malinami - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?