Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Biszkoptowe koszyczki

| 25.01.2012, aktualizacja: 25.01.2012 | 0

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 6–8 sztuk:
- 4 jajka 
- 3/4 szklanki cukru 
- 1/2 szklanki mąki pszennej 
- 2 łyżki kakao

Na masę: 
- 70 dag truskawek 
- 20 dag serka mascarpone 
- 1 szklanka kremówki 
- 1 torebka cukru waniliowego 
- sok i skórka z 1 cytryny 
- paseczki skórki cytrynowej

Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzyj z cukrem i 4 łyżkami gorącej wody. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z utartymi żółtkami. Następnie wsyp mąkę, kakao i lekko wymieszaj.
2. Blachę wyłóż pergaminem. Narysuj kółka o średnicy 10 cm. Rozsmaruj na nich ciasto na grubość centymetra. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piecz 8–10 minut.
3. Po wyjęciu ostrożnie oddziel pergamin od ciastek. Włóż je do małych miseczek, żeby nabrały półokrągłego kształtu. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
4. Truskawki opłucz zimną wodą, osącz i oczyść z szypułek. Serek mascarpone lekko wymieszaj z kremówką ubitą z cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Tuż przed podaniem koszyczki napełnij kremem i truskawkami. Udekoruj paseczkami skórki cytrynowej.

Przygotowanie: 35 min
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?