Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem

Dla dziecka od 5. roku życia

do 20 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator

Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem - składniki

  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 rzodkiew biała
  • kalarepa
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżka tahini naturalnego (sos)
  • 1 łyżka musztardy (sos)
  • 2-4 łyżki gorącej wody

Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem - sposób przygotowania

Brokuł podziel na różyczki. Pozostałe warzywa obierz i pokrój na grube słupki. Wszystkie warzywa zblanszuj przez 2-3 minuty we wrzątku. Tahini i musztardę wymieszaj. Dolej tyle wody, aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polej nim warzywa i posyp podprażonym na patelni czarnym sezamem. Podawaj z kaszą lub ryżem.
Uwaga! Tahini można zastąpić masłem orzechowym bez soli i cukru, a musztardę chrzanem – wyjdzie równie smacznie.

Polecamy: Po co blanszować warzywa, mięsa i inne produkty?

Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Piotr Kucharski/ Primavika
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?