Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Blok czekoladowy salami

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Czekoladowe salami
fot. mat. pras.

Blok czekoladowy salami - składniki

  • 400 g kruchych ciasteczek
  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • cukier puder lub kakao (do obtoczenia)

Blok czekoladowy salami - sposób przygotowania

Pokrusz ciasteczka. Rozpuść gorzką czekoladę tzw. kąpieli wodnej (mały garnek włóż do wypełnionego wodą większego garnka i postaw na ogniu). Gdy czekolada się rozpuszcza, ubij masło na krem. Dodaj cukier, a potem jajka. Całość mieszaj do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Dodaj rozpuszczoną, nieco schłodzoną czekoladę. Mieszaj, aż masa będzie idealnie jednolita, po czym dodaj pokruszone ciasteczka i znów mieszaj. Masę wyłóż na papier do pieczenia i postaraj się jej nadać formę podłużnego wałka, pomagając sobie rękoma i łopatką. Następnie zawiń ją w papier do pieczenia, tworząc długi, gruby wałek. Zawiń końce papieru i obłóż je dodatkowo folią aluminiową. Włóż deser do lodówki na minimum 4 godziny. Podaj po obtoczeniu w kakao i cukrze pudrze.

Zobacz też więcej przepisów z czekoladą


źródło: Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

werka
werka | 2016-12-03 18:08 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

rzeczywiscie wygladem przypomina salami, ale smak jest zupełnue inny. ja to do takich ciast przewaznie dodaje mak z helio, bo lubie wszyedzie przemycac ten smak, ktory kojarzy mi się z rodzinnym domem.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?