Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Gwiazdka w ciąży – co można jeść, a czego unikać?

| 07.12.2011, aktualizacja: 05.12.2014 | 0

Świąteczne makowce, pierogi, barszcz czerwony… W tym roku, zamiast na tradycję, zwracaj większą uwagę na swój stan. Wiele ze świątecznych potraw to skarbnica zdrowia, ale innych lepiej w ciąży unikać.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
wigilia, stół wigilijny, święta, Boże Narodzenie, kuchnia świąteczna
fot. Panthermedia

Nie wszystkie wigilijne potrawy są w ciąży dozwolone – niektórych dań lepiej nie jeść. I na odwrót: nie wszystkie są zakazane – są i takie, które dodadzą przyszłej mamie zdrowia!

Świąteczne potrawy, których nie musisz sobie odmawiać w ciąży:

1. Piernik tradycyjny

Ten upieczony z mąki żytniej i miodu to dobry błonnik, minerały i substancje czynne cenne dla zdrowia. Jedz go jednak raczej bez marmolady i polewy czekoladowej.

Czytaj też: 5 przepisów na pierniczki

2. Zupa migdałowa

Jest lekka, słodka, bogata w białka pochodzące z mleka oraz lekkostrawne węglowodany zawarte w ryżu. Zawiera w sobie także całkiem dużo potasu, dobrych kwasów tłuszczowych i witaminy E – w te zdrowe substancje obfitują słodkie migdały.

3. Sernik

Ten zrobiony z twarogu albo serka typu mascarpone dostarczy ci na pewno dużą porcję białka. A do tego – mnóstwo składników mineralnych pochodzących z bakalii. Niestety, taki tradycyjny sernik ma także sporo cukru, więc nie jedz go zbyt dużo. Niech to będzie jeden kawałek. I najlepiej bez grubej warstwy słodkiego lukru lub czekolady.

Wypróbuj przepis na sernik z brzoskwiniami

4. Kompot z suszu

Jest idealny na ciążowe kłopoty, bo zawiera błonnik, który usprawnia pracę jelit i sprzyja rozwojowi dobrej flory bakteryjnej. Najlepiej zrobisz, gotując kompot bez przykrycia, aby odparować dwutlenek siarki zawarty w suszu (wybieraj raczej owoce suszone bez konserwantów – sprawdzaj to na etykiecie).

5. Ryba po grecku

Najlepiej dorsz albo mintaj (ryby morskie są bogate w pożyteczne kwasy omega-3). Upiecz rybę w folii przed wymieszaniem z warzywami (będzie mniej kaloryczna niż smażony filet). Dopraw sokiem pomidorowym. Pomidory to nie tylko potas i witaminy z grupy B, lecz także likopen, który chroni organizm przed chorobami, m.in. układu krążenia. Duszone warzywa (najlepiej gotowane na parze) dostarczą składników mineralnych i błonnika.

Wypróbuj przepis na rybę z warzywami

6. Gotowany łosoś

Będzie zdecydowanie lepszy od smażonego karpia. Może być także dorsz lub halibut. To morskie trio zawiera jod oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – zestaw niezbędny do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu maleństwa. Jeśli przygotujesz rybę na parze, będzie jeszcze zdrowsza i bardziej aromatyczna.

Wypróbuj przepis na zupę z dorsza

7. Świąteczna kapusta

Dla ciebie w wersji bez grzybów. Są ciężkostrawne i mogą mieć sporo zanieczyszczeń chemicznych. Sama kapusta ma wiele zalet: dostarcza kwasu foliowego, błonnika i kwasów organicznych sprzyjających rozwojowi dobrej flory bakteryjnej, a jeśli dodasz pod koniec duszenia oleju lnianego – także kwasów omega-3. Zjedz jednak małą porcję, bo kapusta wzdyma!

8. Barszcz czerwony

Najlepiej wybierz ten przygotowany na naturalnym zakwasie. Buraczki dostarczą kwasu foliowego potrzebnego do tworzenia czerwonych krwinek (erytrocytów). Ich brak powoduje anemię, tak częstą u ciężarnych. Barwniki z buraczków mają też działanie przeciwnowotworowe.

Czytaj też: 5 świątecznych potraw, które możesz przygotować wcześniej

9. Bakalie wigilijne

Jedna z wartościowych przekąsek, których nie musisz sobie w ciąży odmawiać. Kilka orzechów laskowych albo włoskich pomoże ci wygrać z wilczym apetytem. Orzechy zawierają dobre tłuszcze oraz magnez i wapń. W suszonych owocach kryje się prowitamina A, potas oraz pożyteczny błonnik, który zapobiega zaparciom.

Sprawdź na kolejnej stronie, jakich świątecznych potraw nie jeść w ciąży

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?