Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Orzechowe prostokąty

Dla dziecka od 2. roku życia

do 100 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
fot. Fotolia

Orzechowe prostokąty - składniki

  • szklanka mielonych orzechów
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej zmieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 4 płaskie łyżki miodu
  • ewentualnie polewa czekoladowa zrobiona w domu

Orzechowe prostokąty - sposób przygotowania

Ubij sztywną pianę z białek. Ciągle ubijając, dodaj cukru. Wszystko delikatnie wymieszaj z żółtkami. Powoli wsyp mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia – zrób to delikatnie łyżką, by ciasto nie opadało.
Wlej do prostokątnej, dość dużej blachy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu i przestygnięciu wyłóż ciasto na deskę, polej polewą czekoladową albo przełóż morelowym dżemem. Pokrój w niewielkie prostokąty.

Polecamy przepis: Mazurek na kruchym spodzie

Orzechowe prostokąty - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?