Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Brukselka pod beszamelem

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
brukselka pod beszamelem
fot. Fotolia.pl

Brukselka pod beszamelem - składniki

  • 0,5 kg brukselki
Sos:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sok z cytryny
  • starta gałka muszkatołowa

Brukselka pod beszamelem - sposób przygotowania

Pół kilograma brukselki umyj i oczyść. Wrzuć do wrzątku i gotuj około 15 minut. Odsącz, brukselka nie może się rozpadać. Przygotuj sos beszamelowy: trzy łyżki masła rozpuść w rondelku, dodaj trzy łyżki mąki i połącz za pomocą trzepaczki. Podgrzewaj chwilę, zdejmij z ognia. Stopniowo dodawaj szklankę mleka i mieszaj, by nie powstały grudki. Krótko zagotuj, cały czas mieszając. Sos musi być dość gęsty. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem, przełóż do niego brukselkę i polej sosem. Zapiekaj 35–40 minut w 180ºC.

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Brukselka pod beszamelem - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Paulina Wawrzyniak
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?