Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Budyń marmurkowy

| 25.01.2012, aktualizacja: 02.02.2012 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Przepis na pyszny budyń czekoladowo-waniliowy. Palce lizać!
Składniki na 8 porcji:
- torebka budyniu czekoladowego 
- torebka budyniu waniliowego 
- 1 l mleka 
- 2 łyżeczki masła 
- 4 łyżki cukru 
- plasterki ananasa do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Do osobnych rondelków wlej po 1,5 szklanki mleka. Dodaj po łyżeczce masła i po 2 łyżki cukru. Zagotuj.
2. Pozostałe mleko podziel na dwie porcje. Do jednej wsyp budyń waniliowy, rozmieszaj. Zawiesinę wlej do jednego z rondelków z gotującym się mlekiem. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia.
3. Zawiesinę czekoladowego budyniu wlej do drugiego rondla z mlekiem i przygotuj w ten sam sposób.
4. Opłucz zimną wodą 8 pucharków deserowych. Do każdego wlewaj naprzemiennie budyń czekoladowy i waniliowy. Lekko przestudź (budyń możesz serwować ciepły lub całkowicie ostudzony). Tuż przed podaniem udekoruj plasterkami ananasa.
5. Czekoladowy budyń możesz też zrobić domowym sposobem. Przygotuj 0,5 l kakao. Dopraw je cukrem i cukrem waniliowym, a następnie zagotuj z zawiesiną przygotowaną z czubatej łyżki mąki ziemniaczanej i łyżeczki mąki pszennej wymieszanych z 1/3 szklanki mleka.

Nasza rada:
Do budyniu dosyp trochę rodzynek lub posiekanych śliwek kalifornijskich. Będzie jeszcze smaczniejszy!

Przygotowanie: 20 min
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?