Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Budyń z manny na owocowym kwiatku

Dla dziecka od 2. roku życia

do 40 min.
średni
Oceń :
(1)
separator

Budyń z manny na owocowym kwiatku - składniki

  • szklanka mleka 2-procentowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • szklanka śmietany kremówki
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kilka truskawek
  • kawałek żółtego melona
  • kawałek arbuza
  • pół gruszki
  • łyżeczka miodu

Budyń z manny na owocowym kwiatku - sposób przygotowania

Zagotuj mleko z cukrem. Żelatynę namocz w ćwierć szklanki zimnej wody, a po napęcznieniu rozpuść ją w gorącym mleku. Stale mieszając, ugotuj na nim kaszę mannę z dodatkiem cukru wanilinowego. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do stygnącego budyniu. Foremki do babeczek wyłóż papierem lub folią. Brzegi i dno obłóż połówkami truskawek (płaską stroną na zewnątrz). Wlej do nich budyń, wstrząśnij lekko, by usunąć resztki powietrza. Dociśnij spodeczkiem i wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny. Przygotuj sos: pół szklanki truskawek i miód zmiksuj razem. Melona, arbuza, gruszkę umyj, obierz ze skórki i usuń z nich pestki. Owoce pokrój w cienkie podłużne kawałki. Tuż przed podaniem na talerzyku ułóż kwiatek, przekładając na przemian plasterki arbuza, melona i gruszki. Na środek wyłóż schłodzony budyń z kaszki manny. Ozdób deser listkiem mięty i polej fantazyjnie truskawkowym sosem.

Budyń z manny na owocowym kwiatku - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?