Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Bulion z lanym ciastem

Dla dziecka od 10. miesiąca życia

do 50 min.
średni
Oceń :
(0)
separator
fot. Fotolia

Bulion z lanym ciastem - składniki

  • 1/2 kg chudego mięsa wołowego,
  • 1/2 kg kurczaka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 średnia marchew,
  • 1/2 cebuli,
  • sól ,
  • pieprz,
  • liść laurowy
Ciasto lane:
  • 2 jaja,
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki.

Bulion z lanym ciastem - sposób przygotowania

Mięso wołowe i pół kurczaka starannie opłucz, włóż do garnka, w którym jest półtora litra wody, i gotuj na wolnym ogniu. Po około pół godziny dodaj obrane i opłukane warzywa, a pod koniec gotowania – przyprawy (niewiele soli). Posiekaj zieloną pietruszkę. Z mąki, jaj i wody przygotuj mikserem lane ciasto, dodaj posiekaną pietruszkę, pozostaw na 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij je z bulionu razem z mięsem. Cienkim strumieniem wlej ciasto na wrzący bulion i zagotuj. Czysty bulion możesz też połączyć z żółtkiem i zagotować.
Porcja dla dziecka = 200-250 g
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?