Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Burgery roślinne

Dla dziecka od 4. roku życia

do 20 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
burgery, burgery wegańskie, burgery roślinne, burgery wegetariańskie
fot. Katarzyna Jankowska

Burgery roślinne - składniki

  • 5 bułek hamburgerowych lub inne sprawdzone pieczywo
  • 5 kotletów roślinnych, np. jaglanych (np. z tego przepisu)
  • pół cebuli białej lub czerwonej 
  • 5 liści zielonej sałaty, np. masłowej rukola 
  • kiełki np. brokułu, rzodkiewki 
  • świeże zioła, np. tymianek 
  • ugotowany burak czerwony 
  • 1 pomidor 
  • 1 świeży ogórek 
dodatkowo:
  • domowy sos pomidorowy 

Burgery roślinne - sposób przygotowania

Bułki przetnij na pół, podgrzej chwilę w piekarniku lub wykorzystaj ciepłe, świeżo upieczone.
Ciepłe kotlety włoż do bułek, dodaj liść sałaty, plastry pomidora, piórka cebuli, zioła, kiełki, plaster ugotowanego buraka, opcjonalnie dopraw sosem pomidorowym.
 
WSKAZÓWKI:
Składniki do wypełnienia burgerów dobieramy indywidualnie.
Wykorzystując różne roślinne kotlety, możemy przygotować burgery o ciekawych smakach. Nasze ulubione powstają na bazie kotletów z kaszy jaglanej i batatów oraz kotletów z komosy ryżowej. 
 
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje". Książkę można zamówić w saloniku Edipresse.

Zobacz również inny przepis na wegetariańskie kotlety
Polecamy: Jajeczne burgery

Burgery roślinne - dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

- Przepis dla wegetarianina

- liczba porcji: 5



źródło: Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?