Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Celiakia po ciąży? To możliwe!

| 21.03.2016, aktualizacja: 21.03.2016 | 0

Czasami celiakia może ujawnić się dopiero po ciąży. Żeby zrozumieć, dlaczego właśnie ciąża potrafi być "punktem zapalnym" celiakii, trzeba poznać naturę tej choroby. Przeczytaj, dlaczego celiakia u niektórych kobiet ujawnia się po ciąży.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
ciężarna i bagietki
fot. fotolia.com
Na początek uspokajamy – ujawnienie celiakii po ciąży zdarza się naprawdę rzadko. Grażyna Konińska, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej mówi, że zachorowania na celiakię po ciąży to niewielki procent wszystkich przypadków. "Z ankiet, które przeprowadzamy, wynika, że są to pojedyncze sytuacje". 

U kogo celiakia może ujawnić się po ciąży

Jednak jest sporo kobiet, u których zdiagnozowano celiakię w dzieciństwie, a które w międzyczasie z różnych powodów przestały stosować dietę bezglutenową (całkowita eliminacja glutenu z jadłospisu to jedyny sposób leczenia celiakii). Właśnie u nich w ciąży lub bezpośrednio po niej choroba często "wraca". 

Jest jeszcze inna grupa kobiet, u których celiakia może się ujawnić po ciąży. To kobiety, które mają celiakię zapisaną w genach, ale choroba nie daje u nich żadnych objawów. Ten stan może trwać latami.

Dr Włodzimierz Zych, gastroenterolog, tłumaczy, że ciąża jest bardzo dużym wysiłkiem dla organizmu kobiety. Właśnie to może być katalizatorem utajonej choroby. Jeżeli przyszła mama ma celiakię, ale o tym nie wie (czyli nie stosuje diety bezglutenowej, która jest jedynym sposobem leczenia), prawdopodobnie sama ma poważne niedobory, np. żelaza, niektórych witamin, minerałów.

W ciąży duża część zasobów mamy jest przekazywana dziecku. W takiej sytuacji choroba zaczyna dawać objawy. Ale nie zawsze od razu można je rozpoznać jako objawy chorobowe. Np. senność jest typowym objawem ciążowym, chociaż może być także jednym z objawów celiakii. Bardziej charakterystyczne dla celiakii są natomiast poważne niedobory żelaza, które nie dają uzupełnić się suplementami. 

Celiakia - od braku do pełni objawów

Celiakia to specyficzna choroba, która latami może nie dawać żadnych objawów. To tym bardziej dziwne, że zazwyczaj myślimy o niej jak o chorobie małych dzieci. Tymczasem w ostatnich latach znacznie częściej diagnozuje się ją u dorosłych. Ujawnić się może nie tylko po ciąży, ale też np. po przeżytym silnym stresie, poważnej operacji, a czasami nawet infekcji.

Celiakia jest często trudna do zdiagnozowania, bo może dawać bardzo różne objawy (lub brak objawów), które niekoniecznie wskazują na jakąś konkretną chorobę. Celiakia polega na tym, że organizm – w reakcji na gluten zawarty w jedzeniu – zaczyna uszkadzać własny nabłonek jelit. W konsekwencji dochodzi do spłaszczenia, a później zaniku kosmków jelitowych. Zazwyczaj dopiero potem zaczynają się objawy. 

U dorosłych pełnoobjawowa celiakia objawia się wzdęciami, biegunkami, bólem brzucha, utratą wagi oraz niedokrwistością wynikającą z anemii. Ale objawy mogą też być mniej charakterystyczne: niedobory, np. żelaza, tężyczka, osteopenia (niedobór minerałów w kościach), wtórna niepłodność, senność, zaburzenia psychiczne.   

Czytaj też:
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?