Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Chleb i bułeczki

| 24.05.2007, aktualizacja: 19.12.2013 | 0

Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, nie może jeść każdego pieczywa. Uważać musisz nawet na kukurydziane bułeczki.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
chleb, bułeczki, gluten, alergia

Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, nie może jeść każdego pieczywa. Uważać musisz nawet na kukurydziane bułeczki. Mimo że są żółte, mogą zawierać dodatek mąki pszennej.

Jest ona często dodawana do wypieków, ponieważ dzięki niej ciasto lepiej rośnie. Ale uwaga: nawet niewielki dodatek mąki pszennej może maluchowi zaszkodzić.

Musisz kupować pieczywo bezglutenowe (znajdziesz je w sklepach dla osób z celiakią). Włóż je do zamrażalnika, a potem wyjmuj dokładnie tyle, ile malec zje. Nie wszystkim dzieciom jednak takie pieczywo smakuje. Możesz więc sama upiec chleb lub bułeczki. Dopóki jednak nie nabierzesz wprawy, kupuj gotową mieszankę do wypieku chleba. Wystarczy do niej dodać wodę i ewentualnie drożdże. Jeśli zdecydujesz się na częstsze pieczenie chleba w domu, warto się zastanowić, czy nie przydałoby się kupić specjalnego piecyka do pieczywa.

Konsultacja: Edyta Gulińska, dietetyk
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?