Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Chleb różany - przepis

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
chleb, pieczywo
fot. Copyright (C) Hypermedia Isobar 2013

Chleb różany - przepis - składniki

  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu różanego
  • 1 łyżka wody różanej
  • 330 ml letniej wody
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich

Chleb różany - przepis - sposób przygotowania

Wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać olej, miód i wodę różaną zmieszane ze szklanką wody. W razie potrzeby dolać więcej wody. Dodać orzechy i wyrabiać kilka minut. Ciasto posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej dwukrotnego) w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie wyrabiać je 1 minutę, przełożyć do koszyka, przykryć i znów odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejnych20 minut.
Do smarowania można użyć Masła Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek.
 
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Chleb różany - przepis - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: "Z miłości do jedzenia. Najlepsze przepisy polskich blogerów" (C) Hypermedia Isobar 2013
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?