Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Chmurka mleczno-śmietankowa

| 25.01.2012, aktualizacja: 25.01.2012 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 6 porcji:
- 2 galaretki (agrestowa i wiśniowa) 
- szklanka kremówki 
- szklanka mleka 
- 5 dag białej czekolady 
- 2 łyżki gęstego syropu kiwi 
- 2 łyżki gęstego syropu wiśniowego

Dodatki: 
- 1/2 szklanki kremówki 
- łyżka cukru waniliowego 
- małe owoce 
- wiórki z białej czekolady

Sposób wykonania:
1. Małą foremkę keksową wyłóż folią spożywczą. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuść zieloną galaretkę. Do lekko przestudzonej wlej połowę kremówki i syrop z kiwi. Odstaw do lodówki. Gdy zacznie lekko tężeć, ubijaj mikserem na najwyższych obrotach około 15 min. Dodaj posiekaną białą czekoladę. Masę wylej do foremki i odstaw do lodówki.
2. W podobny sposób przygotuj czerwoną galaretkę, tylko że na mleku i z sokiem wiśniowym. Wylej na zieloną masę. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Pół szklanki kremówki ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Piankę wyjmij na półmisek, obłóż kremówką, owocami i wiórkami czekoladowymi.

Przygotowanie: 35 min
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?