Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Choinka w śniegu do zjedzenia

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 40 min.
średni
Oceń :
(0)
separator
choinka, ciasteczka, pierniczki, święta, wypieki świąteczne
fot. Fotolia

Choinka w śniegu do zjedzenia - składniki

  • 0,5 kg mąki
  • szklanka cukru
  • jajko
  • 120 g masła
  • szklanka miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Choinka w śniegu do zjedzenia - sposób przygotowania

Z ciasta takiego jak na św. Mikołaja możesz też zrobić pierniczkową choinkę. Ciasto rozwałkuj jednak na placek o grubości ok. 1 cm. Okrągłymi foremkami o różnej średnicy wycinaj kolejne elementy choinki. Wycięte kółka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15 minut.
Jak zrobić dekorację? Szklankę cukru pudru wsyp do garnuszka, dolej 3 łyżki mleka.  Dokładnie ukręć. Smaruj upieczone i wystudzone części choinki. Udekoruj bombkami z kolorowych drażetek, a potem posyp śniegiem z cukru pudru.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?