Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Ciasteczka na choinkę

| 30.11.2010, aktualizacja: 02.12.2011 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
choinka, ciasteczka, ozdoby choinkowe, święta
fot. Panthermedia
Będą z pewnością najoryginalniejszą i najsmaczniejszą ozdobą świątecznego drzewka. Dlatego warto je upiec, i to parę tygodni wcześniej, aby skruszały.
Proponujemy przygotować pierniczki lub herbatniki. Pierwsze trzeba zrobić kilka tygodni przed świętami. Najpierw zagnieść ciasto i na kilka dni włożyć je do lodówki – dojrzeje i zyska na smaku. Upieczone ciasteczka musimy wystudzić, włożyć do słoika, zamknąć i odstawić na kilkanaście dni. Można do nich dodać obierzyny jabłek, dzięki czemu szybciej zmiękną i nabiorą owocowego aromatu. Herbatniki też warto upiec z wyprzedzeniem. Do ciasta można dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki miodu, łyżkę mielonego cynamonu albo łyżeczkę imbiru. Ciastka warto udekorować kilka dni przed świętami.

Pierniczki
• 3 szklanki mąki
• 2/3 szklanki miodu
• 1/2 szklanki cukru
• 10 dag masła
• 1 jajko
• 1 opakowanie przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• proszek do pieczenia
2 łyżki cukru zrumień, dodaj trochę wody i gotuj, aż karmel się rozpuści. Dodaj miód, resztę cukru, masło i przyprawę, zagotuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem, dodaj miód i jajko. Zagnieć ciasto, odstaw na 2 godziny.

Herbatniki
• 30 dag mąki
• 20 dag masła
• 10 dag cukru pudru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 żółtka
• szczypta soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Schłodzone masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem, wanilinowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka (ewentualnie 1 żółtko i łyżkę śmietany), szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż na 2 godziny do lodówki.

Sposób wykonania
1. Przygotowane według wybranego przepisu ciasto rozwałkuj na grubość 1/2–1 cm. Foremkami wytnij z niego ozdobne kształty. W każdym ciasteczku zrób dziurkę wykałaczką.
2. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ładnie błyszczały, możesz je posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pierniki piecz 10–15 min w 180 st. C, herbatniki ok. 15 min w 200 st. C.
3. Ostudzone ciasteczka udekoruj np. lukrem, polewą czekoladową, cukrowymi cukiereczkami, wiórkami kokosowymi. Przez każdą dziurkę przewlecz nitkę lub wstążeczkę. Przełóż ciasteczka do zakręcanych słoików.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?