Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ciasteczka owsiane z rodzynkami lub żurawiną

Dla dziecka od 3. roku życia

do 30 min.
średni
Oceń :
(4)
separator
granola, musli, muesli, batonik, żurawina
fot. pink candy - Fotolia.com

Ciasteczka owsiane z rodzynkami lub żurawiną - składniki

  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub miodu,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do pieczenia,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
  • opcjonalnie: orzechy, pestki słonecznika lub dyni, sezam, wiórki kokosowe

Ciasteczka owsiane z rodzynkami lub żurawiną - sposób przygotowania

W naczyniu utrzyj cukier lub miód i masło na krem. Dodaj pozostałe składniki – mąkę, płatki, wodę, sodę, proszek, cukier waniliowy i sól, a na końcu bakalie. Ciasto starannie wymieszaj. Uformuj kulki, ułóż na blaszce – niekoniecznie wysmarowanej tłuszczem – lekko rozpłaszcz widelcem. Możesz też wyłożyć ciastem blachę i po upieczeniu pociąć je na kawałki wielkości batoników. Piecz około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 190°C.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?