Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ciasto orzechowe

Dla dziecka od 3. roku życia

do 100 min.
łatwy
Oceń :
(4)
separator
ciasto, banan, orzechy, czekolada, chlebek
fot. pink candy - Fotolia.com

Ciasto orzechowe - składniki

  • 1,5 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki tartych biszkoptów
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Ciasto orzechowe - sposób przygotowania

Orzechy zmiel w malakserze lub drobno posiekaj. Ubij pianę z białek. Nadal ubijając, dodawaj cukier i cukier waniliowy, aż piana będzie sztywna. Dodaj żółtka i lekko wymieszaj. Powoli wsypuj zmielone orzechy i tarte biszkopty wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę wlej do wysmarowanej masłem formy i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 45 minut. Ciasto możesz przełożyć konfiturą morelową.

Polecamy przepis: Mazurek z marmoladą

Porcja dla dziecka: 1 kawałek ciasta
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?