Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ciasto piernikowe

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
ciasto, banan, orzechy, czekolada, chlebek
fot. pink candy - Fotolia.com

Ciasto piernikowe - składniki

  • 500 g dyni pokrojonej w kawałki
  • 100 g mąki razowej
  • 300 g mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy piernikowej

Ciasto piernikowe - sposób przygotowania

Pokrojoną dynię przełóż do garnka i rozgotuj na papkę. W misce wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową. W drugim naczyniu połącz jajka, mleko i olej. Masę mleczno-jajeczną przelej do suchych składników, dodaj dynię, wszystko wymieszaj łyżką. Przełóż do formy. Piecz ok. 35–40 minut w temperaturze 210˚C.

Nasza rada: Dla starszego dziecka, powyżej 2 lat, do ciasta możesz dodać bakalie: rodzynki, pokrojone figi, daktyle, suszone banany, orzechy.

Polecamy przepis na mini omleciki.

Ciasto piernikowe - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: "Mamo, to ja"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?