Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ciasto z delikatną pianka i śliwkami w czekoladzie

Dla dziecka od 2. roku życia

do 180 min.
średni
Oceń :
(2)
separator

Ciasto z delikatną pianka i śliwkami w czekoladzie - składniki

Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 
Masa śmietanowa:
  • 2 bite śmietany w proszku,
  • 2 serki homogenizowane waniliowe,
  • 2 galaretki cytrynowe. 
Śliwki:
  • 30 dag suszonych śliwek,
  • 2 gorzkie czekolady,
  • ½ szklanka śmietany 30%,
  • 1 galaretka wiśniowa

Ciasto z delikatną pianka i śliwkami w czekoladzie - sposób przygotowania

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do ubitych białek delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150-180ºC. Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na pół. Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Ubij śmietanę w proszku według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, dodaj ją stopniowo, ciągle ubijając mikserem do ubitej śmietany. Następnie, ciągle ubijając, dodaj serki homogenizowane. Śliwki namocz przez ok. 1 godz w ciepłej wodzie, odsącz i drobno posiekaj w paseczki. Śmietankę podgrzej w garnku i rozpuść w niej czekoladę. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Następnie dodaj śliwki, wymieszaj delikatnie i odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłóż na biszkopt.
Wykonanie ciasta: biszkopt - pianka śmietanowa - biszkopt - śliwki w czekoladzie.

Zobacz inne przepis na ciasta dla dziecka

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Doprawione fantazją.


źródło: Doprawione fantazją
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?