Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ciasto z powidłami

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
potrawy
fot. Łukasz Zandecki, Stylizacja: Maria Szkop

Ciasto z powidłami - składniki

  • 6 jajek
  • szklanka brązowego cukru
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej lub orkiszowej typ 750
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki domowych powideł

Ciasto z powidłami - sposób przygotowania

W garnku zagotuj wodę. Jajka umyj, wbij do odpornej na ciepło (np. metalowej) miski, dodaj cukier. Wstaw miskę do garnka z wodą i ubijaj jajka z cukrem, aż masa zgęstnieje. Wyjmij miskę z garnka i znów ubijaj, aż masa zupełnie ostygnie. Przesiej przez sitko mąkę i powoli dokładnie wmieszaj ją z masą. Wlej do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piecz ok. 40 minut w 180–200°C, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Po wystudzeniu przekrój je i przełóż domowymi powidłami.

Ciasto z powidłami - dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika



źródło: "Twoje Dziecko"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?