Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Chleb dla dziecka - kiedy zaczynamy podawać?

| 21.12.2006, aktualizacja: 09.04.2016 | 0

W pierwszych miesiącach życia dziecka dietetycy zalecają dietę bezglutenową. Po 6. miesiącu można zacząć wprowadzać zboża glutenowe w postaci kaszek wielozbożowych i pieczywa. Zobacz, jak wybrać dobry chleb dla dziecka i poznaj 3 przepisy na chleb dla niemowlaka.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
fot. fotolia.com
Rozszerzając dietę dziecka o zboża glutenowe możemy na przykład przygotować małe kanapeczki albo wkruszyć bułkę do jajecznicy. W żywieniu dzieci najmłodszych polecane jest dobrze wypieczone, świeże lub lekko czerstwe pieczywo pszenne, mieszane (pszenno-żytnie), pszenne razowe typu graham. Do diety starszych dzieci wprowadzamy pieczywo z pełnego przemiału.

Jak rozpoznać dobre pieczywo dla dziecka

  • Pieczywo wysokiej jakości można rozpoznać po tym, że ma lśniącą skórkę, nieprzylepny, wyrośnięty i elastyczny środek;
  • Chleb z mąki z pełnego przemiału najlepiej smakuje z serami, wędzoną rybą, np. łososiem, albo z miodem;
  • Chleb z mąki pszenno-żytniej – z pieczonym mięsem lub wędlinami.
  • W sprzedaży jest wiele rodzajów chleba. Niektóre mają przedłużony okres trwałości ze względu na obecność środków konserwujących np. preparatów przeciwpleśniowych czy grzybobójczych. Nie są one polecane dla dzieci.
  • Ziarna zbóż: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień czy owies stanowią źródło węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B, mikroelementów, np. magnezu, potasu, żelaza niehemowego. Tych cennych składników dostarczamy organizmowi, jedząc pieczywo i kasze.

3 przepisy na chleb dla dziecka własnego wypieku 

1. Chleb bezglutenowy
  • polecany od 6. miesiąca życia
– 2 szklanki skrobi pszennej bezglutenowej,
– sól, kminek,
– 1/2 paczki drożdży (50 g),
– 1/2 łyżeczki cukru,
– 2 szklanki mleka,
– 1 duży ziemniak,
– 1 jajo

Ziemniak obierz, ugotuj i przetrzyj. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 4 łyżeczki skrobi, rozprowadź odrobiną letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Skrobię wsyp do miski. Dodaj ziemniaki, kminek, sól, wlej mleko i drożdże. Wyrób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia, aż dwa razy zwiększy objętość. Ciasto w wysmarowanej masłem formie odstaw do wyrośnięcia. Roztrzep jajo z małą ilością wody, posmaruj ciasto po wierzchu rozmąconym jajem i piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu przechowuj chleb w pojemniku.

2. Chleb prowansalski
  • dla całej rodziny
– 3 szklanki pszennej mąki typ 750 lub z pełnego przemiału,
– szklanka ciepłej wody,
– 15 g suszonych drożdży,
– 1,5 łyżeczki soli

W misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Wlewając wodę, wyrabiaj ciasto. Wyrobione wyłóż na stolnicę posypaną mąką i ugniataj, aż stanie się lśniące i elastyczne. Umyj miskę i posmaruj oliwą. Ukształtuj kulę, włóż do miski, obracaj, by cała była natłuszczona. Przykryj i zostaw w cieple, aż dwa razy zwiększy objętość. Potem oklep je, wyłóż na stolnicę. Lekko wygnieć, przykryj miską na 10 minut. Do piekarnika wstaw naczynie z wodą, rozgrzej go do 230ľC. Blachę oprósz mąką. Rolując, uformuj ciasto w ok. 30-cm owal o grubości 1 cm. Posyp ziołami prowansalskimi. Ciasto spryskaj chłodną wodą. Piecz 20 minut, odwróć i piecz ok. 5 minut.

3. Słodki chlebek z morelami
  • dla całej rodziny
– 30 dkg mąki,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 1 łyżka masła,
– 2/3 szklanki jasnych rodzynek,
– 2 łyżeczki cukru,
– 10 suszonych moreli,
– 6 łyżek jogurtu,
– 2 łyżeczki suszonych drożdży,
– 6 łyżek soku z pomarańczy

Wymieszaj w misce mąkę i sól, dodaj masło, drożdże, rodzynki, pokrojone morele, podgrzany sok, jogurt i mieszaj do zgęstnienia. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i ugniataj, aż stanie się lśniące i gładkie. Nadaj mu kształt mocno spłaszczonej kuli, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220ľC. Posyp blachę mąką, włóż ciasto i piecz 35-40 minut. Po upieczeniu przenieś na drucianą siatkę. Jeszcze ciepłe ciasto możesz posmarować galaretką owocową.

Czytaj też: Zdrowe rozszerzanie diety 
 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?