Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Jak uniknąć zarażenia salmonellą? Zobacz, co jeść i jakich zasad przestrzegać!

| aktualizacja: 04.08.2017 | 0

Co jeść a czego nie, by uniknąć zakażenia salmonellą? Dlaczego bakteria jest niebezpieczna szczególnie dla kobiet w ciąży, niemowląt i małych dzieci? Jakich zwierząt należy unikać, by nie zarazić malucha bakterią?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
mama w kuchni
fot. fotolia.com
Salmonelloza jest to zakażenie bakteriami o nazwie Salmonella, które prowadzą do zatrucia pokarmowego. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe pojawiają się po 6 do 72 godzin od zakażenia.

Salmonella - objawy

Objawy zakażenia salmonellą zależą od stanu zdrowia danej osoby oraz od ilości bakterii, które dostały się do organizmu. U niektórych osób choroba może przebiegać łagodnie, prawie bezobjawowo i szybko ustąpić, u innych z kolei objawy mogą być znacznie cięższe i bardziej dotkliwe.

Objawy zarażenia Salmonellą:
  • gorączka,
  • silne bóle brzucha,
  • bolesne skurcze jelit,
  • biegunka,
  • nudności i wymioty.
Choroba trwa zwykle od 3 do 7 dni, w większości przypadków sama przechodzi. W przypadku dzieci i kobiet ciężarnych utrata elektrolitów i odwodnienie podczas biegunki i wymiotów jest niebezpieczne, dlatego często kończy się pobytem w szpitalu.

Jak można zarazić się salmonellą?

Salmonella bytuje w jelitach ludzi i zwierząt, w tym ptaków, a do środowiska zewnętrznego dostaje się po wydaleniu wraz z kałem. Bakterią salmonelli można zarazić się poprzez spożywanie żywności lub wody zanieczyszczonej odchodami zwierzęcymi. Mimo skażenia żywność ma normalny wygląd, zapach i smak.
Do zakażenia może dojść także przez spożycie produktów pochodzących od zakażonych zwierząt. Najczęściej są to wyroby:
  • zawierające surowe jaja: majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt,
  • wyroby garmażeryjne zawierające rozdrobnione mięso: galaretki mięsne, pasztety, pierogi.  
     
Szczególnie ryzykowne jest jedzenie surowych lub niedogotowanych produktów pochodzenia zwierzęcego, gdyż obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie, ale także sparzenie jajek wrzątkiem) zabija bakterie.

W wysuszonej żywności (mączka kostno-mięsna, jajka, mleko w proszku) pałeczki salmonelli mogą przetrwać znacznie dłużej.
Inną drogą zakażenia jest kontakt z zakażonymi zwierzętami (np. poprzez hodowlę kur). Nosicielami salmonelli mogą być także hodowane w domach lub żyjące dziko gady (żółwie, jaszczurki, węże).
 
Ciekawostka:
Gady (w tym żółwie) ze względu na bardzo częste nosicielstwo salmonellozy nie są zwierzętami odpowiednimi dla małych dzieci i nie powinno ich być w domu, w którym jest niemowlę. W USA w latach 70-tych stwierdzono, że głównym źródłem salmonellozy były małe żółwie hodowane jako zwierzęta domowe. I nawet przez chwilę zakazano trzymania ich w domu.

Czy salmonella jest zaraźliwa?

Salmonellozą można zarazić się także od ludzi, zarówno od chorych, jak i zdrowych tzw. nosicieli. Nosicielem jest w tym przypadku osoba, u której stwierdza się obecność pałeczek salmonella w kale. Co ciekawe nosiciel może nie mieć objawów choroby. Zarażeniu sprzyjają niskie warunki higieniczno-sanitarne toalet oraz zanieczyszczenie produktów spożywczych przez osoby mające kontakt z jedzeniem. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie zasad higieny osobistej. Warto myć dłonie sobie i dziecku mydłem po skorzystaniu z toalety, przyjściu z dworu itd.

Jak zapobiegać Salmonelli?

W ramach profilaktyki i zapobiegania salmonellozie warto przestrzegać zasad dotyczących higieny osobistej oraz dbać o miejsca przygotowania posiłków:
  • myj ręce po skorzystaniu z toalety, a przede wszystkim przed przygotowaniem posiłków,
  • utrzymuj w czystości blaty robocze, naczynia, sprzęty kuchenne i całą kuchnię (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki),
  • myj ręce po kontakcie ze zwierzętami,
  • myj ręce po zmianie pieluszki dziecka,
  • myj ręce po dotykaniu skorupek jaj lub surowego mięsa.
Co jeść i jak przechowywać żywność, by uniknąć zarażenia salmonellą:
  • myj jaja przed rozbiciem skorupki,
  • parz we wrzątku jaja używane na surowo do wyrobu potraw i deserów ok. 10 sekund
  • unikaj jedzenia lodów, sosów sałatkowych, majonezu, ciast i ciasteczek szczególnie z kremem, pochodzących od nieznanych wytwórców i sprzedawców,
  • unikaj picia nieprzegotowanego i niepasteryzowanego mleka i jego produktów,
  • unikaj picia nieprzegotowanej wody,
  • przechowuj żywność w niskiej temperaturze,
  • zapobiegaj rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
  • wydziel miejsce w lodówce na surowe mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
  • przeznacz oddzielną deskę do krojenia surowego mięsa, dokładne myj sprzęty używane przy przyrządzaniu surowego mięsa i jaj,
  • zadbaj o całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
  • poddawaj żywność działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie). O tym pamiętaj! Smażenie jest najmniej skuteczne.


Salmonella u dzieci – jak jej zapobiec?

Szczególny rygor higieniczny należy zachować podczas przygotowywania posiłków dla niemowląt, dzieci. W przypadku karmienia niemowląt mleko matki jest najbezpieczniejszym pokarmem. Stwierdzono, że karmienie piersią zapobiega salmonellozie i wielu innym problemom zdrowotnym.
 

Salmonelloza – jak ją zdiagnozować

W razie wystąpienia objawów chorobowych należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Szczególnie istotna jest szybka reakcja, gdy do zakażenia dojdzie u małych dzieci i kobiet w ciąży. Przy podejrzeniu salmonellozy konieczne jest wykonanie badania bakteriologicznego kału. Próbkę pobiera się do specjalnego pojemniczka (dostępny w aptece).
Należy również próbować zidentyfikować potencjalne źródło zakażenia i w tym celu przypomnieć sobie, czy spożywało się (lub podawało dziecku) skażoną żywność np.:
  • lody,
  • sałatkę z majonezem,
  • tatar wołowy lub cielęcy,
  • tiramisu na surowych jajkach.
Przy podejrzeniu salmonellozy przeprowadza się również badania serologiczne polegające na określaniu ilości przeciwciał klasy IgM skierowanych przeciwko antygenowi O Salmonelli. Podniesiony poziom tych przeciwciał we krwi świadczy o infekcji wywołanej Salmonellą.

Jak leczyć salmonellę?

Salmonelloza ustępuje zwykle w ciągu 5-7 dni i często nie wymaga leczenia innego niż lekka dieta i picie dużych ilości płynów. Przy bardzo obfitych biegunkach zalecane jest:
  • picie roztworów elektrolitów (np. Orsolit),
  • przyjmowanie chemioterapeutyków (np. Nifuroksazyd).
Osoby z ciężką biegunką (w szczególności niemowlęta, małe dzieci i kobiety w ciąży) mogą wymagać nawadniania dożylnego. Często zalecana jest antybiotykoterapia.
W skrajnych przypadkach zakażenie może prowadzić do rozwoju posocznicy (sepsy). W przypadku niektórych zarażeń bakterie z jelit mogą przenosić się do krwiobiegu, a następnie przy braku odpowiedniego leczenia, atakować inne narządy i tkanki, co może prowadzić do śmierci.

Polecamy:
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?