Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

9 superproduktów w diecie przyszłej mamy

| 15.02.2011, aktualizacja: 04.11.2014 | 1
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
mama, kobieta, ciąża, brzuszek, odżywianie w ciąży, kanapka
fot. Panthermedia
Zastanawiasz się, co jeść w ciąży, by twoje dziecko najwięcej na tym skorzystało? Weź pod lupę polecane przez nas produkty spożywcze. Sama się przekonasz, ile dobrego mogą przynieść wam obojgu.
Co jeść w ciąży - oto jest pytanie? Przede wszystkim to, co jest zdrowe. Jeśli nie masz pomysłu, co konkretnie powinno znaleźć się na twoim talerzu, spójrz na nasze propozycje. Zdrowe odżywianie wcale nie musi być skomplikowane. Oto 9 produktów, które dostarczają cennych składników odżywczych i mamie, i dziecku.


1. Awokado

Konsystencją przypomina masło, a smakiem orzech. Jest bardzo pożywne, ponieważ zawiera ok.  30 proc. łatwo przyswajalnego tłuszczu, a także witaminy: C, E, K, H, PP i z grupy B, których niedobór nasila mdłości. Prawie nie ma w nim cukrów, dlatego jest idealne dla przyszłych mam, które powinny unikać jego nadmiaru, a szczególnie tych, które już mają problem z cukrem w ciąży (zweryfikuj fakty i mity nt. cukru w ciąży). Awokado jest bogate w potas, więc pomaga pozbyć się objawów zmęczenia.


2. Sok z żurawin

Pomaga chronić się przed infekcjami dróg moczowych. Jedna szklanka dziennie spowoduje, że bakterie nie będą przylegać do ścian pęcherza moczowego. Sok działa też na bakterie w jamie ustnej, na zębach, a także w żołądku – może zapobiegać rozwojowi choroby wrzodowej.

Czytaj też: 7-dniowy jadłospis ciężarnej


3. Kiszona kapusta

Zawiera probiotyki, czyli dobre bakterie. Ich dobroczynne działanie jest szerokie. Dowiedziono, że m.in. wzmacniają odporność i ułatwiają trawienie (pomagają leczyć zaparcia, które mogą dokuczać w ciąży i w pierwszych tygodniach macierzyństwa). Probiotyki zawierają też jogurty.

Czytaj też: Zaparcia w ciąży - czy to wina żelaza?


4. Pstrąg

Ryby są cennym składnikiem w diecie przyszłych mam, bo są bogate m.in. w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. Zapewniają prawidłowy rozwój mózgu (dieta bogata w omega-3 może wpływać na inteligencję dziecka), siatkówki oka i układu nerwowego u nienarodzonego dziecka. Ich najbogatszym źródłem są tłuste ryby morskie, ale ze względu na ryzyko zanieczyszczenia ich mięsa przyszła mama może zjeść jedynie dwie porcje w tygodniu po 100 g. Bezpieczny jest pstrąg, który żyje tylko w czystych wodach i też obfituje w cenne składniki. Ryby są doskonałym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej.


5. Kasza jaglana

Niedoceniana, a bardzo zdrowa, zawiera krzem, który zapewnia zdrowy wygląd paznokci, skóry, włosów, które często sprawiają kłopoty podczas ciąży oraz utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych. Ma dużo witamin z grupy B, lecytynę, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Przyrządzony z niej kleik to jedna z naturalnych metod leczenie infekcji w ciąży, poleca się go jako dobre lekarstwo na kaszel – łagodzi go i zmniejsza ilość śluzu.


6. Brokuły

Zawierają kwas foliowy, który zapobiega anemii, wadom cewy nerwowej, wpływa na wagę dziecka i zabezpiecza przed przedwczesnym porodem. U przyszłej mamy jego niedobory mogą objawiać się nadpobudliwością, kłopotami z zasypianiem. W naturalnej postaci występuje w zielonych warzywach. 


7. Pestki dyni

Są bogate w cynk, potrzebny, by organizm przyswajał kwas foliowy. Cynk jest jednym z najważniejszych minerałów w ciąży, dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, nie tylko twoich, ale i dziecka. Znajdziesz go też w chudym mięsie, nasionach roślin strączkowych. 


8. Olej rzepakowy

Wiele się mówi o tym, jak zdrowa jest oliwa z oliwek, ale podczas ciąży warto docenić także olej rzepakowy. Jest bogaty w kwasy DHA, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu dziecka i rozwoju jego mózgu.


9. Woda

Aby utrzymać organizm w dobrej formie podczas ciąży, powinnaś dużo pić (ok. 2 litry wody), np. ciepła z sokiem z cytryny pomaga nawodnić organizm, ale też zapobiega zaparciom.


Sprawdź też: Czy w ciąży można pić alkohol, chodzić do restauracji i na grilla
dr n. med. Bożena Kowalska konsultacja: dr n. med. Bożena Kowalska
Pracuje w Klinice Leczenia Niepłodności, Ginekologii i Położnictwa „Bocian”. Prowadzi ciąże i porody wysokiego ryzyka. Specjalizuje się także w ginekologii dziecięcej.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

akinomka
akinomka | 2011-03-03 21:36 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

ciekawy artykuł, choć nie powiem, ciężko jest jeść absolutnie wszystko, w każdym razie mój żołądek by w ciąży tego nie zniósł raczej :) zapotrzebowanie na witaminy i składniki w ciąży jest gigantyczne, ale zapotrzebowanie na kalorie zwiększa się nieznacznie. ciężko zbilansować odpowiednią dietę. ja brałam w ciąży femibion natal, żeby usupełnic ewentualne niedobory - kwasu foliowego i kwasów dha.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?