Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Co jest zdrowsze - quiz dla mamy

| aktualizacja: 25.11.2013 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(8)
dziecko, kuchnia, warzywa
Babcia upiera się, że do picia najlepsze są domowe kompoty. Ty wiesz, że o wiele więcej w nich cukru niż śladów owoców. A co z kaszami, jogurtami, kakao? Czy każdy ich rodzaj jest równie wartościowy lub bezwartościowy dla malca?
Popytaliśmy ekspertów do spraw żywienia – poznaj efekty naszej pracy i nie miej już wątpliwości, jak karmić swojego przedszkolaka.

Grahamka czy rogalik?
I to, i to. Pieczywo ciemne jest zdrowsze (ma najwięcej błonnika i witamin), za to białe jest lekkostrawne. Idealne rozwiązanie: maksymalna różnorodność. Serwuj maluchowi grahamki, kajzerki, rogaliki, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, pieczywo z różnymi dodatkami – sezamem, suszonymi śliwkami, ziarnami. Unikaj jedynie chleba czy bułek z dużą zawartością konserwantów. Poznasz je po długim terminie przydatności do spożycia i nienaturalnym, „papierowym” smaku. Poza tym ze względu na dużą kaloryczność ogranicz podawanie dziecku częściej niż dwa razy w tygodniu słodkich bułek, np. chałek.

Miód lipowy czy akacjowy?
Wartościowy jest i taki, i taki. Najważniejsze, żeby nie był sztuczny. Miodem smaruj kanapki, ale też osłodź nim ostudzoną do temperatury pokojowej herbatę. Pycha!

Kasza manna czy gryczana?
Wszystkie kasze są zdrowe, bo zawierają witaminy z grupy B, składniki mineralne (m.in. magnez) oraz błonnik, ale za najzdrowsze uważa się kasze gruboziarniste (gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak), bo mają najwięcej cennych składników. To jednak nie znaczy, że kaszka kukurydziana czy kuskus są mało wartościowe!

Rosół czy jarzynowa?
Jarzynowa, bo oprócz tego, co zawiera rosół (wywar z mięsa), ma to, co zawdzięczamy jarzynom: błonnik, witaminy, sole mineralne. Ale najzdrowsza jest pomidorowa! Zawiera potas, wapń oraz likopen chroniący przed chorobami.

Masło czy margaryna?
Rocznym maluszkom lepiej służy masło (cholesterol jest im potrzebny do budowy układu nerwowego), przedszkolaka warto przyzwyczajać do smaku margaryny, by wyrobić w nim prawidłowe nawyki żywieniowe (na dłuższą metę cholesterol może być szkodliwy). Póki co dziecko może jeść i jedno, i drugie na zmianę lub w postaci miksów masła z margaryną.

Mleko pasteryzowane czy UHT?
Można podawać i jedno, i drugie, jednak pasteryzowane trzeba wcześniej przegotować. Najważniejsze, by maluszek w ogóle je pił. Mleko to cenny skarb. Poza wapniem zawiera także białko i witaminy A i D. Jeśli szkrab kręci nosem na widok mleka, opowiedz mu, kto je pije. Uwielbiają je Scooby oraz Superman!
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?