Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

W ciąży unikaj przeziębienia i... niektórych domowych sposobów leczenia

| 29.11.2016, aktualizacja: 02.12.2016 | 0

Czy kobieta w ciąży musi złapać przeziębienie, dlaczego układ odpornościowy w ciąży pracuje inaczej i dlaczego trzeba uważać na niektóre domowe sposoby na przeziębienie, wyjaśnia ginekolog dr Marzena Jurczak-Czaplicka z IMiD.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
przeziębienie w ciąży, katar w ciąży, kaszel w ciąży, czosnek w ciąży, miód w ciąży
fot. Fotolia

Czy kobieta w ciąży jest bardziej narażona na przeziębienie?

– Powiedziałabym raczej, że układ odpornościowy w ciąży funkcjonuje inaczej. Jest przestrojony, bo musi tolerować płód, który jest w połowie obcy dla organizmu mamy, ponieważ zawiera materiał genetyczny taty. Z tego względu nie tylko łatwiej o przeziębienie w ciąży, możemy być również bardziej wrażliwe na inne infekcje.

Co zatem robić, by nie chorować?

– Nie ma oryginalnego przepisu dla kobiet w ciąży. Najważniejsza jest odpowiednia ilość snu, przebywanie na świeżym powietrzu niezależnie od pogody, ubieranie się tak, by nie marznąć, urozmaicona dieta zawierająca warzywa i owoce. Gdy kobieta nie dosypia, przebywa w zamkniętym pomieszczeniu, przesiaduje przy komputerze, łatwiej jej złapać infekcję, niż osobie, która codziennie spaceruje i nie styka się chorymi.

A jeśli mimo najlepszych starań poczujemy, że coś nas bierze? 

– Sięgamy po domowe metody. Ale musimy pamiętać, że wiele preparatów roślinnych i ziół nie zostało przebadanych, więc nie mamy pewności, czy w ciąży można stosować je bezpiecznie. Wiemy na przykład, że te, które działają przeciwzapalnie, mogą zaburzać pracę serca dziecka (sprawdź też: Czy w ciąży można pić czystek?)

Na co musimy uważać?

– Na przykład na rumianek i preparaty zwierające wyciąg z malin. 

Z malinami wiąże się sporo nieporozumień, bo inaczej działają liście, inaczej owoce.

– Napar z liści malin jest polecany do picia po 35. tygodniu ciąży u pacjentek, które chciałyby, aby poród sam sprawnie wystartował. Natomiast owoce malin nie powodują atrakcji w postaci skurczów. Sok malinowy w ciąży możemy pić w umiarkowanych ilościach, np. dodawany do herbaty. Ale zaznaczę przy okazji, że nie może to być herbata zielona. Znamy jej właściwości zdrowotne, ale nie wszyscy wiedzą, że zawiera związki, które mogą powodować przedwczesne zamykanie się przewodu tętniczego w sercu płodu, który chcielibyśmy, by pozostał drożny. W ciąży nie należy jej pić. I mamy na to badania. 

Czym można się jeszcze bezpiecznie leczyć podczas pierwszych objawów infekcji?

– Na przykład cebulą. Czosnek w ciąży również jest skuteczny. Substancje zawarte w czosnku i cebuli działają bakteriobójczo i nie udowodniono, że mogą mieć szkodliwy wpływ na dziecko.  Możemy sobie również pozwolić na jedzenie miodu w ciąży, np. jeśli słodzimy herbatę czy muesli. Oczywiście nie dodajemy go do gorącej wody czy mleka, bo wtedy traci dobroczynne właściwości. 

A imbir? Czy jest bezpieczny?

– Z ostatnich badań wynika, że imbiru nie należy go polecać w pierwszym trymestrze, gdy mamy do czynienia z silnymi wymiotami, tzw. niepowściągliwymi, bo częściej może dochodzić do nieprawidłowego rozwoju ciąży. Natomiast na późniejszym etapie nie ma przeciwwskazań, aby go stosować. 

Czytaj też:

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?