Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Encyklopedia żywienia dziecka

A B C D F G J K M O P R S T W Z Wszystkie

Cukinia

Cukinia należy do rodziny warzyw dyniowatych, a więc łagodnych i bezpiecznych (nie kumulują azotanów). Bywa też nazywana kabaczkiem. Jest delikatna w smaku. Ma dwie odmiany: żółtą i zieloną. Mogą ją jeść dzieci przed ukończeniem 1. roku życia. Najdelikatniejsza jest młoda, o długości 15-20 cm. 

Cukinia dla dzieci - od kiedy podawać?

Cukinia w diecie dziecka może pojawić się w 10. miesiącu życia

Wartości odżywcze cukinii

Cukinia zawiera dużo witaminy A oraz witamin z grupy B (B1, B2), a także PP oraz C. Ma też nieco potasu i wapnia. Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który przeciwdziała zaparciom. Z tego powodu warto ją dawać małym dzieciom w pierwszych miesiącach rozszerzania diety

Jak podawać dziecku cukinię

Młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki. Można ją podawać w zupach, a nawet ugotować lekkostrawny krem z samej cukinii.  Cukinię można także dusić, faszerować i zapiekać (np. z mięsem). W sałatkach można ją jeść na surowo, a nawet użyć jako składnika ciast.

Zobacz też:
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?